Lidera PAS: Am dezmințit mai multe falsuri promovate la Strasbourg de reprezentanții regimului

Liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Liberal Democrat susțin că vizita de la Strasbourg din perioada 3-5 iulie, a fost una intensă și a conținut un șir de întrevederi cu reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene, dar și ai Consiliului Europei. Potrivit lor, scopul vizitei a fost de a informa oficialii europeni despre „situația care s-a creat în Republica Moldova după deciziile abuzive ale curților de invalidare a rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău”. Reprezentanții celor trei formațiuni susțin că au fost nevoiți să dezmintă mai multe „falsuri promovate de către reprezentanții regimului, care s-au aflat la Strasbourg în aceeași perioadă.  

Într-o conferință de presă la IPN, președinta PAS, Maia Sandu, a declarat că toți interlocutorii au condamnat deciziile abuzive ale justiției prin care alegerile din Chișinău au fost invalidate și această situație a fost calificată nedemocratică. Politiciana a mai spus că în aceeași perioadă, la Strasbourg s-au aflat premierul, președintele Parlamentului, ministrul finanțelor și alți oficiali. „Câteva din falsurile pe care le-am auzit după întâlnirile pe care aceștia le-au avut cu reprezentanții instituțiilor europene erau că e problemă de lege, că legea în Republica Moldova nu permite chemarea la vot fără să se indice pentru cine să se voteze, ceea ce nu este adevărat. De asemenea, au fost comunicate informații eronate, precum că Andrei Năstase a recunoscut în ședința judecății că ar fi comis aceste încălcări. Deci, noi a trebuit să venim cu probe și dovezi ca să spunem care a fost adevărul”, a notat Maia Sandu.

Lidera PAS a menționat că, cu excepția câtorva deputați din Partidul Social Democrat din România, nimeni nu crede în independența justiției din Republica Moldova, iar pentru toată lumea este clar că decizia de invalidare a alegerilor este una motivată politic. Referindu-se la rezoluția adoptată în Parlamentul European, Maia Sandu a declarat că aceasta este una foarte dură și care reprezintă un lucru foarte prost pentru Republica Moldova, pentru că „acțiunile iresponsabile ale guvernării îndepărtează Republica Moldova de Uniunea Europeană”. „În loc să-și asume consecințele deciziilor proaste pe care le-a luat, regimul a declanșat un adevărat război împotriva instituțiilor europene și dă vina atât pe ele, cât și pe opoziție. Am aflat din declarațiile reprezentanților regimului că UE este de vină pentru faptul că justiția nu funcționează așa cum ar trebui. Am mai aflat că opoziția poartă vina pentru toate lucrurile care s-au întâmplat și noi ne întrebăm – de când opoziția este responsabilă de implementarea reformelor în justiție sau poate opoziția este de vină că a îndrăznit să participe la alegerile din Chișinău?”, se întreabă politiciana.

Maia Sandu a mai spus că printre subiectele abordate a fost și modificarea sistemului electoral în unul mixt, iar oficialii europeni au revenit la cererea lor, susținută de recomandările Comisiei de la Veneția – să se revină la sistemul proporțional. Lidera PAS a mai spus că atacurile la adresa UE nu ajută nici autoritățile, nici cetățenii. „Cu cât mai departe ne duce acest regim de Uniunea European㸠cu atât mai greu ne va fi să revenim”, a mai spus Maia Sandu.

Andrei Năstase, președintele PPDA, a declarat că rezoluția votată în Parlamentul European reprezintă o sentință dată actualei guvernări pentru „derapajele și crimele pe care le-a comis din momentul în care s-au produs alegerile parlamentare trecute și până în acest moment”. Potrivit lui, printr-un act fără de precedent, oficial, înaltul for al Parlamentului European se solidarizează cu protestatarii de la Chișinău, cu oamenii care nu sunt de acord cu instaurarea unei dictaturi. „Din păcate practicile nedemocratice ale acestui regim de la Chișinău, regimul Plahotniuc, care se află într-o strânsă complicitate cu Dodon, a făcut în așa fel ca Parlamentul European să ceară Comisiei Europene înghețarea oricărui sprijin financiar pentru țara noastră. Se știe că Parlamentul European a propus Comisiei Europene să formuleze un set de condiții pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le îndeplinească pentru a fi reluat sprijinul”, a spus liderul PPPDA, menționând că în fruntea acestor condiții se înscrie validarea mandatului primarului ales, anularea sistemului mixt, dar și investigarea fraudei bancare. În opinia liderului PPPDA, ceea ce a deranjat cel mai mult guvernarea de la Chișinău, este faptul că instituțiile europene insistă tot mai mult pe investigarea fraudei bancare și pe recuperarea banilor furați.

Andrei Năstase a mai spus că „suntem pe drumul cel bun”. „Vreau să transmit un mesaj foarte simplu cetățenilor Republicii Moldova – noi nu suntem singuri, alături de noi este lumea civilizată și noi trebuie să continuăm ceea ce am început. Noi nu putem permite ca în Republica Moldova să se instaureze dictatura. Iată de ce îndemnul meu este la unitate, solidarizare și împreună neapărat vom reuși”, a spus liderul PPPDA.

Viorel Cibotaru, președintele PLDM, a declarat că rezoluția Parlamentului European este destul de dură, însă propunerile unor familii politice europene au fost și mai dure. „Această decizie a Parlamentului European era una previzibilă din momentul invalidării alegerilor, în modul în care s-a făcut și cu toată această implicare a diferitor instituții de stat, inclusiv Comisia Electorală Centrală, dar și Parlamentul, care a refuzat să discute această problemă și să ia o poziție”, a opinat liderul liberal-democrat. Viorel Cibotaru a mai spus că PDM, dar și în întregime guvernarea, are un motiv de reflecție acum și trebuie să identifice toate posibilitățile legale pentru a realiza revindecările protestatarilor.

  • maia sandu despre vizita la strasbourg.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.