Liceul „Da Vinci” este rodul implicării a doi infractori și unui jurist, declarație

Adrian Balan, fost partener al familiei Guzun, fondatoare a liceului „Da Vinci”, afirmă că tot ce se cunoaște astăzi despre această instituție este rodul implicării a trei oameni. Printre care și persoana sa, alături de Efrosinia Guzun, care a venit cu ideea, și Valeriu Guzun în calitate de constructor. Potrivit lui, suma de 480 de mii de euro investită provine din activitatea soților Guzun de „contrabandă, spălare de bani și escrocherie”.

„Proiectul, care astăzi valorează cel puțin 12 milioane de euro, inițial nu a fost altceva decât ceea ce am spus mai sus. Acest proiect este rezultatul implicării a doi infractori și unui jurist”, a declarat Adrian Balan într-o conferință de presă la IPN.

„Pe toată perioada septembrie 2015-februarie 2020 întotdeauna s-a vorbit că este afacerea a trei persoane. Or, o asemenea variantă este valabilă pentru escrocii Guzun doar până în momentul în care și-au atins scopul. Și anume, în luna decembrie 2019, prin decizia Consiliului municipal nr. 5/3, s-a aprobat prima etapă investițională, ceea ce în fapt a fost confirmarea executării obligației de către partenerul privat față de municipalitate și ulterior, în luna februarie 2020, înregistrarea ilegală a dreptului de proprietate asupra Blocului D din cadrul Complexului școlar Stamati în favoarea SRL „Guzun VE””, susține Adrian Balan.

Potrivit lui, aceste acțiuni au parafat dreptul de proprietate al familiei Guzun pe un teritoriu de 1,36 hectare de teren și toate construcțiile care se află pe acesta, chiar dacă formal unele din ele pană azi încă se află pe terenul Primăriei. „Culmea îi că există pe rol sau deja, cel mai probabil, este clasat un dosar care  ar fi trebuit să facă lumină pe acest caz. Însă ca să înțelegeți nici într-un moment nu am fost deranjat pentru a fi audiat și a prezenta probe chiar dacă eu sunt persoana care cunoaște în detaliu cum familia infractorilor Guzun a delapidat statul de aceste imobile. Vă întrebați de ce? Foarte simplu! Orice anchetă desfășurată în privința acestor indivizi din start are un caracter formal și anume se știe că trebuie să fie clasată ca, după expirarea unui an, să se invoce ca s-a consumat termenul de reluare a urmăririi. Este o schema clasică a procurorilor corupți din această țară pentru a proteja infractorii”, susține Adrian Balan.

Acesta a declarat că, după semnarea contractului de parteneriat public privat cu Primăria municipiului Chișinău, Efrosinia Guzun a hotărât că nu mai este nevoie de el și a decis să-l elimine din afacere. După un val de scandaluri și intimidări în adresa sa, a hotărât să se retragă din proiect, dar cu o singură condiție,  să i se achite pentru cei patru ani și jumătate lucrați cot la cot. Suma le-a spus că o pot decide ei, la discreția și bunul lor simț, însă după aceasta au urmat alte mizerii și litigii, inclusiv s-a pomenit cu dosar penal pe numele său.

„În doi ani indivizii Guzun și-au permis să batjocorească absolut tot ce este sfânt. Mi-am pierdut familia. Doi ani în care, având la mână acte incontestabile, am pierdut judecățile în toate instanțele, mi s-au fabricat dosare penale la comanda Efrosiniei Guzun. Am ajuns să primesc amenințări cu răfuiala fizică și chiar lichidarea fizică din partea avocatului Ion Dorogoi, doar din simplu motiv că am postat câteva istorii din aceste ilegalități pe Facebook. Mă simt total îndreptățit să fac public tot ce știu despre această familie de infractori încoronați astăzi ca salvatori ai educației”, a spus Adrian Balan.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.