Licenţierea în sectorul vitivinicol ar putea fi exclusă
Licenţierea activităţii în sectorul vitivinicol va fi înlocuită cu un nou mecanism de evidenţă a agenţilor economici producători, care constă în înregistrarea acestora în Registrul Vitivinicol. Un proiect în acest sens a fost aprobat de către Guvern, transmite Info-Prim Neo.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că legislaţia în domeniul vitivinicol este bazată pe reglementări învechite, ineficiente şi excesive, fapt ce nu permite relansarea sectorului. Excluderea licenţierii va spori accesul pe piaţă a producătorilor mici şi mijlocii de vinuri, care de multe ori nu puteau obţine licenţă din cauza condiţiilor drastice impuse.
Documentul stipulează eficientizarea regulilor de evaluare a conformităţii vinurilor, clarifică o serie de aspecte ce se referă la trasabilitatea vinurilor, reglementează crearea şi implementarea sistemului de indicaţii geografice pentru vinuri.
Funcţiile de implementare a politicilor în domeniu sunt transmise de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, structură subordonată ministerului. Oficiul va gestiona brandul de ţară „Moldova”, sub care vor fi promovate vinurile moldoveneşti exportate pe piaţa internaţională.
Se propune şi un nou mecanism de finanţare a dezvoltării sectorului, prin co-finanţare în proporţie de 50:50 de către sectorul privat şi cel de stat. Asemenea practici se aplică în ţări cum ar fi Austria, Australia Polonia.
Se preconizează crearea Fondului Viei şi Vinului şi introducerea contribuţiei sectorului privat la o unitate de produs vitivinicol comercializat pe piaţa internă şi la export, care vor constitui sursele Fondului. În paralel, bugetul de stat, prin Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli, urmează să aloce resurse financiare în mărime egală cu plăţile colectate prin contribuţiile sectorului privat. Proiectul de lege mai conţine prevederi menite să consolideze sectorul asociativ din filiera vitivinicolă .