Libertatea presei în Republica Moldova se deteriorează pe an ce trece, opinie

Situația libertății presei în Republica Moldova se deteriorează pe an ce trece și dacă nu ar exista susținere din partea partenerilor de dezvoltare pentru independența presei, multe dintre instituțiile media n-ar exista. Această opinie a fost exprimată de directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

„Celor din exterior le pasă mai mult pentru democrația din Republica Moldova decât oamenilor care au ajuns la putere și ar trebui să-și bată capul pentru democrația din țara noastră”. În opinia directorului executiv al API, faptul că multe instituții media actualmente sunt finanțate din proiecte internaționale înseamnă o lovitură în actuala guvernare, care nu creează condițiile necesare pentru dezvoltarea de sine stătător a presei.

Jurnalistul Dorin Scobioală susține că pe vremea guvernării comuniste pe care o considera totalitară era mai multă libertate pentru a practica jurnalismul și mai multă deschidere a organelor de stat. „Am urmărit degradarea continuă, ni s-a îngrădit accesul în sala de ședințe a Guvernului, ni s-a îngrădit accesul în sala de ședințe a Consiliului Superior al Magistraturii, ni s-a îngrădit recent, de către primărița interimară, care toată ziua era cu „transparența” în gură, accesul la funcționarii din Primăriei și acum doar purtătorul de cuvânt oficial al Primăriei are voie să comunice cu jurnaliștii”, a spus Dorin Scobioală.

Jurnalista Mariana Rață consideră că politicienii niciodată nu vor lăsa din mâini instituțiile media, un instrument foarte eficient de a influența masele. Potrivit ei, singura soluție pentru a se schimba lucrurile este ca oamenii să înțeleagă ce produs media consumă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.