Liberalizarea regimului de vize va genera o mobilitate mai mare a tinerilor CAMPANIE IPN

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce are de câştigat fiecare dintre noi şi ce trebuie facem pentru ca acest beneficiu devină posibil? Cum se vor răsfrânge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frământă societatea în cadrul ciclului de materiale cu genericul:Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor.

----


Liberalizarea de către UE a regimului de vize pentru moldoveni va genera o mobilitate mai mare a tinerilor. Aceştia vor deveni mai tentaţi să participe la programe europene, să călătorească şi să interacţioneze cu europenii de pretutindeni. Odată ce tinerii vor fi mai interesați, se vor înmulţi şi programele europene de mobilitate, iar aceasta va conduce la facilitarea schimbului de valori, a dialogului intercultural, a transferului de idei şi a integrării tinerilor în spaţiul cultural şi valoric al UE. De asemenea, vor exista şi tineri pentru care călătoriile fără vize vor facilita comunicarea cu părinţii şi rudele aflate la muncă în statele din zona Schengen, spune Denis Cenuşă, expert în studii europene, autorul unui studiu privind impactul liberalizării regimului de vize asupra mobilităţii tinerilor.

Chiar dacă regimul liberalizat nu se extinde la nivel de mobilitate academică sau desfăşurarea stagiilor în UE şi tinerii vor trebui în continuare să aplice pentru viza naţională, acestora le va fi mai uşor să se deplaseze într-un stat al UE pentru a susţine un interviu pentru un stagiu sau pentru înscrierea la studii. Denis Cenuşă consideră că liberalizarea regimului de vize va avea un impact pozitiv în special pentru tineri, deoarece statisticile arată că numărul cel mai mare de solicitanţi de vize Schengen sunt tinerii, iar după înlăturarea acestui obstacol birocratic mult mai mulţi tineri vor fi interesaţi să călătorească şi să interacţioneze.

Aportul tinerilor în promovarea vectorului european este foarte importat, consideră Denis Cenuşă, pentru că aceştia pot contribui la multiplicarea informaţiilor despre particularităţile procesului, despre beneficiile, dar şi obligaţiile cetăţenilor, care trebuie să respecte legile şi valorile europene. În niciun caz liberalizarea regimului de vize nu trebuie percepută drept deschiderea pieţii de muncă de către UE. De asemenea, tinerii trebuie să fie la curent cu faptul că scutirea de obligativitatea vizei Schengen nu va exclude necesitate prezentării la intrarea pe teritoriul UE a actelor care justifică călătoria.

Pentru ca moldovenii să poată călători fără vize în Uniunea Europeană ţara a avut de îndeplinit un plan de acţiuni. Un raportul de evaluare finală al Comisiei Europene este aşteptat pentru luna noiembrie, înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. După constatarea finalizării implementării condiţionalităţilor, Comisia Europeană poate veni cu propunerea către statele membre să iniţieze procedura de instituire a regimului fără de vize pentru cetăţenii care deţin paşapoarte biometrice . Abolirea regimului de vize va oferi cetăţenilor  moldoveni posibilitatea de a călători liber în statele UE pentru o perioadă de 90 de zile în decurs de 6 luni (180 de zile), doar în baza paşaportului biometric valabil. Călătoriile fără viză vor fi posibile pentru participarea la programe, activităţi sau seminare europene, turism, afaceri sau alte scopuri legate de contactele între persoane.

Elena Bolşenco, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.