Liberalizarea comerţului cu UE va genera reducerea la zero a 95% din taxele de import

Liberalizarea comerţului cu UE va reduce gradul, până zero, 95% din taxele de import, se menţionează într-un ghid al Acordului de Asociere, elaborat de către  Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Taxele de import scăzute vor conduce la o competitivitate sporită şi, drept urmare, va avea loc o scăderea preţurilor pentru consumatori, se menţionează în publicaţia citată de IPN.

În acelaşi timp, tehnologiile moderne importate din UE vor duce la sporirea productivităţii şi la salarii mai mari. Experţii europeni au estimat deja că, după semnarea Acordului de Asociere, exporturile din Republica Moldova spre UE vor creşte cu 15% pe termen scurt şi cu 16% pe termen lung, în timp ce importul va creşte doar cu 6%-8%.

În mare parte, creşterea exportului de mărfuri se va datora reducerii barierelor sanitare şi fitosanitare şi a barierelor tehnice. Pentru sectorul agricol, reducerea taxelor va duce la o creştere de 30% a exportului de zahăr, cereale etc. Şi produsele industriale se vor bucura de o reducere a taxelor din momentul intrării în vigoare a Acordului de Asociere, se menţionează în publicaţie.

Aceleaşi estimări arată că pe termen scurt Produsul Intern Brut va creşte cu 3,2%, iar pe termen lung – cu 5,4. Implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător va aduce şi pentru regiunea transnistreană o creştere cu 3,6% a PIB-ului local. Refuzul de a beneficia de acest acord va duce la o reducere a PIB-ului regiunii transnistrene cu 5,2%.

Piaţa UE este cea mai mare din lume, cu 500 de milioane de consumatori şi o valoare PIB de circa 20 de trilioane de dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.