Liberalii despre poziţia societăţii civile: Să explice de ce vor alegeri anticipate
Partidului Liberal cheamă Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte să explice de ce societatea civilă îşi doreşte alegeri anticipate. Comentariul aparţine deputatului Victor Popa, solicitat să se expună în legătură cu un comunicat de presă difuzat de coaliţie, în care se spune că societatea civilă susţine organizarea referendumului, dar, oricare ar fi rezultatul, acesta poate avea valoare juridică exclusiv pentru o nouă componenţă a Parlamentului.
„Ei trebuie să vină cu explicaţii şi argumente de ce vor să fie organizate alegeri anticipate. Pentru ca să spui că doreşti alegeri anticipate, trebuie să ai un interes”, a declarat Victor Popa.
Potrivit deputatului PL, în acest moment nu este posibilă dizolvarea Parlamentului deoarece nu există suport legal. „Constituţia spune clar că Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul când nu poate fi ales şeful statului. Ca să fie Parlamentul dizolvat, trebuie să aibă loc alegerea şefului statului. Primul tur, al doilea tur, alegeri repetate şi tocmai atunci să fie dizolvat Parlamentul”, a menţionat parlamentarul.
„Curtea Constituţională a dat peste cap hotărârea Parlamentului de desfăşurare a alegerilor repetate. Graţie acestui fapt, alegerile preşedintelui vor avea loc în luna mai, după ce va avea loc referendumul, adică când se va înlătura impedimentul care nu permite alegerea şefului statului şi care mereu duce la alegeri anticipate”, a mai spus Victor Popa.
Referitor la declaraţia Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, că regulile de joc nu pot fi schimbate în timpul jocului, liberalul a spus că atunci când regulile sunt proaste, ele trebuie schimbate ca să aibă loc jocul. „Am avut un scrutin electoral în aprilie 2009, iulie 2009, referendum în septembrie 2010, alegeri anticipate în noiembrie 2010. Deja am cheltuit peste 200 de milioane de lei. Dacă nu se primeşte jocul, nu este normal să schimbăm regulile acestui joc? Şi iată de ce Parlamentul a stabilit referendumul pentru a stabili nişte reguli clare ale acestui joc, adică alegerea şefului statului, pentru ca Republica Moldova să poată depăşi această criză politică”, a menţionat deputatul.
Referendumul ar urma să aibă loc cel târziu în aprilie. PL propune data de 29 aprilie, după sărbătorile pascale.
Din Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte fac parte peste 60 de organizaţii ale societăţii civile. Coaliţia face apel către alianţa de guvernare să reia procesul de alegere a preşedintelui în cel mult o lună din momentul validării rezultatelor referendumului, dar în baza textului actual al art. 78 din Constituţie, care prevede alegerea şefului statului cu 61 de voturi.