Liberal-democraţii propun o marjă preferenţială la achiziţiile publice la nivel local
Liberal-democraţii din Parlament propun aplicarea marjei preferenţiale la contractarea unor bunuri şi servicii în favoarea producătorilor autohtoni locali. Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului a avizat în acest sens un proiect de lege pentru completarea unui articol al Legii privind achiziţiile publice.
Preşedintele comisiei, Veaceslav Ioniţă, a declarat pentru Info-Prim Neo că prin acest proiect se încearcă încurajarea cooperării locale între producători şi Primărie. Proiectul prevede acordarea unei marje preferenţiale de 10% pentru producătorii din raza comunei sau a raionului autorităţilor contractante. Altfel spus, dacă doi sau mai mulţi agenţi economici participă la o licitaţie publică pentru livrarea unui produs de aceeaşi calitate unei instituţii publice, prioritate are antreprenorul din localitate, chiar dacă oferta sa de preţuri este cu până la 10% mai mare decât a concurenţilor din alte localităţi.
Veaceslav Ioniţă a menţionat că a ajuns să facă această iniţiativă legislativă după întâlnirea cu producătorii din Hânceşti, care s-au plâns că administraţia colaborează cu producători din alte raioane.
În cadrul dezbaterilor în Comisia economie, buget şi finanţe, deputatul socialist, Igor Dodon, a propus să se indice expres în proiect la ce fel de achiziţii se referă acesta. Potrivit deputatului, aceste prevederi nu ar trebui să se extindă asupra serviciilor de construcţii, de exemplu. Totodată, Igor Dodon a menţionat că din lege trebuie să se elimine municipiile Bălţi şi Chişinău, deoarece aici ar trebui să concureze şi agenţi economici din alte regiuni.
Deputaţii comunişti din comisie au refuzat să voteze pentru avizarea proiectului deoarece, susţin ei, prin aceste prevederi se oferă administraţiei locale un nou instrument de presiune asupra agenţilor economici. Proiectul a fost avizat totuşi cu voturile reprezentanţilor partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană şi din grupul socialiştilor, iar acum urmează să fie supus votului în plenul Parlamentului.