Lianariul din Grădina Botanică a fost restabilit

Unul dintre cele mai populare sectoare ale Grădinii Botanice, Lianariul, a fost restabilit după intemperiile din aprilie 2017 și inaugurat astăzi, 31 octombrie. Colecția a fost completată cu 215 soiuri noi de liane. Restabilirea zonei a avut loc în cadrul unui proiect cu valoarea de zece mii de euro, finanțat de Agenția pentru Dezvoltare a Austriei, transmite IPN.

Pe lângă completarea colecției cu liane ornamentale și exotice, pe teritoriul de 0,4 ha au mai fost instalate suporturi metalice pentru plante și bănci pentru vizitatori. Elementele arhitecturale decorative, care au fost deteriorate, au fost reparate sau înlocuite cu altele noi. Plantele au fost etichetate, iar la intrarea în Lianariu a fost instalat un panou informativ cu harta sectorului.

Potrivit directorului Grădinii Botanice, Ion Roșca, colecția Lianariului este unică în Republica Moldova. Un tânăr cercetător va studia ritmul de creștere a lianelor pentru ca ulterior să fie amenajate noi spații verzi în mediul rural și urban. Întrebat dacă Grădina Botanică dispune de un mecanism de protecție a respectivelor plante în cazul unui alt cataclism natural, Ion Roșca a menționat că noile carcasele instalate pentru cățărarea plantelor sunt mai trainice decât cele care au existat anterior.

Referindu-se la restul teritoriului Grădinii Botanice care a avut de suferit în urma ninsorilor din aprilie, directorul a spus că se lucrează la înlăturarea consecințelor. A fost deja procurat materialul săditor care urmează a fi plantat. Vor fi, de asemenea, restabilite anumite expoziții și vor fi create unele noi. Serele în care se păstrează plantele rare nu a avut de suferit, starea lor fiind satisfăcătoare.

Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Christine Freilinger, a declarat că țara sa a oferit susținere la restabilirea Lianariului deoarece conservarea biodiversității este foarte importantă, iar în Grădina Botanică s-a observat un potențial enorm în acest sens.

Șeful Biroului de la Chișinău al Agenţiei pentru Dezvoltare a Austriei, Alexander Karner, a menționat că, în calitate de finanțatori ai proiectului, au rămas mulțumiți de rezultatele atinse. Acesta a spus că s-a reușit un lucru frumos, iar toți banii au fost cheltuiți pentru procurarea a tot ce este necesar pentru restabilirea colecției.

Grădina Botanică este deschisă zilnic pentru vizitatori. În perioada rece a anului programul este de la 8.00 până la 18.00. Biletul de intrare costă 10 lei pentru maturi și 5 lei pentru preșcolari și pensionari.

  • ion rosca despre restabilirea lianariului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.