Li se va oferi mită să se vadă dacă o vor accepta
Strategia de reformare a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) prevede testarea coruptibilităţii angajaţilor instituţiei. Precizarea a fost făcută în cadrul rundei finale a dezbaterilor publice asupra strategiei, transmite Info-Prim Neo.
„Un element de noutate care se propune a fi implementat ţine de mecanismul care urmează să asigure integritatea angajaţilor centrului. Este vorba de instituirea procedurilor de testare a integrităţii angajaţilor, procedurilor de monitorizare a stilului de viaţă şi de desfăşurare a testărilor psihologice periodice - care ar permite să se asigure o integritate pe măsură pentru toţi angajaţii instituţiei”, a menţionat directorul CCCEC, Viorel Chetraru.
Potrivit directorului CCCEC, aceste proceduri de testare reprezintă provocări organizate în limitele legii. Vor fi stabilite de către autorităţile responsabile de procedurile disciplinare. „Va exista un contract pe care îl încheie statul cu funcţionarii săi, unde sunt stipulate condiţiile pe care trebuie să le întrunească angajatul. Statul trebuie să aibă garanţia că funcţionarii corespund funcţiilor şi cerinţelor înaintate, de aceea se iniţiază procedee de verificare. Vor fi organizate provocări pentru a stabili modul de viaţă şi comportamentul funcţionarilor în diferite situaţii. Adică vor fi oferite mite”, a spus Viorel Chetraru.
Încălcările vor fi examinate ulterior de către Colegiului disciplinar, care va lua o decizie în privinţa angajatului.
Un alt element nou, discutat în cadrul rundei finale a dezbaterilor publice asupra strategiei, este că directorul CCCEC va putea fi destituit din funcţie de majoritatea parlamentară în cazul încetării neafilierii politice, în cazul imposibilităţii exercitării mai mult de două luni a atribuţiilor ce-i revin, în cazul unor constatări de conflict de interese de către Comisia naţională de integritate. De asemenea directorul va putea fi demis dacă nu va depune declaraţii de interese şi venituri în termene legale.
Directorul va fi numit de către Parlament, însă concursul va fi organizat de către Guvern. „Este o procedură care are dreptul la viaţă datorită faptului că există o posibilitate şi o răspundere solidară a puterii legislative şi executive. Va exclude posibilitatea numirii unui candidat necunoscut, neprofesionist şi care va putea fi influenţat pe parcursul exercitării mandatului”, a spus directorul CCCEC.
Potrivit lui Viorel Chetraru un alt element nou al Strategiei este faptul că centrul se va ocupa de „Investigaţii financiare”, adică va fi investigată originea bunurilor provenite din corupţie sau din activităţi infracţionale.
Proiectul urmează să fi remis către Guvern spre examinare.