Leul pierde teren. Schimbare de trend?

Leul moldovenesc pierde teren față de principalele valute de referință. Contactat de IPN să comenteze variațiile din ultima săptămână, Alexandru Fală, expert al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, a spus că variațiile sunt mici și pe termen scurt, momentan nefiind atestați factori care ar influența semnificativ raportul dintre leu și principalele valute străine.

„Din 2016 avem o apreciere constantă a leului faţă de dolar. Ceea ce se întâmplă în decurs de o săptămână nu reprezintă o schimbare a trendului. Cred că este mai degrabă o evoluție episodică și, după aceasta, cred că o să se revină la tendința de dinainte. Acum nu văd situații ieșite din comun. Dacă se va trece de 17 lei pentru un dolar, atunci o să spunem că este depreciere”, a remarcat expertul.

Alexandru Fală spune că, dacă va continua creșterea exporturilor, a remiterilor şi vor exista fluxuri de valută legate de investițiile străine, ar putea continua această tendință de apreciere a leului faţă de dolar. Raportul leu – euro depinde în mare parte de piețele internaționale.

Economistul Sveatoslav Mihalache a declarat pentru IPN că, deși transferurile de peste hotare în valută străină pe parcursul anului 2017 au fost mai mari decât în 2016, aceste cifrele nu oferă o stabilitate monedei naționale. Leul moldovenesc în perioada 2018-2019 va continua să se deprecieze ușor, atât faţă de dolar, cât şi faţă de moneda unică europeană. Sveatoslav Mihalache mai spune că tendința de apreciere a leului moldovenesc a luat sfârșit. Aprecierea monedei naționale nefiind benefică agenților economici, nici creșterii economice.

Expertul prognozează că în 2018 se poate ajunge la raportul de 17,50 lei pentru un dolar, cu o continuă depreciere a monedei naționale spre 18,40 în 2019. Cu moneda euro, care depinde de piața internațională, se va întâmpla același lucru. Sveatoslav Mihalache susține că în perioada următoare, moneda euro va oscila pe piețele internaționale între 1,17 dolari – nivelul de jos și 1,27 dolari – limita de sus. În raport cu leul moldovenesc, un euro ar varia între 20,20 și 22,10 lei.

La începutul săptămânii curente, un dolar costa 16,63 lei, iar către sfârșitul săptămânii – 16,76. Un euro era luni, 12 februarie, 20,36 lei, iar vineri valorează 20,90. Potrivit BNM, în zilele de 17 și 18 februarie, un dolar va costa 16,76, iar un euro – 20,90.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.