Leul moldovenesc are o evoluție contradictorie, expert economic

Evoluția leului moldovenesc este una contradictorie și fluctuează de la deprecieri abrupte la aprecieri semnificative. În prima jumătate a anului 2019, moneda națională s-a depreciat atât față de dolarul SUA, cât și față de moneda unică europeană cu aproape 6%, a constatat economistul Ion Tornea în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.

Economistul a precizat că deprecierea este una dintre cele mai semnificative după cea din 2014-2015, determinate de frauda bancară, dar și după cea din anul 2009, determinată de criza economică-financiară regională. Potrivit economistului, cauzele principale ale deprecierii monedei naționale față de USD și EUR țin de evoluțiile cererii și ofertei interne de valută, amplificate și de criza politică de după alegerile parlamentare.

Pe partea de ofertă, principalele elemente care influențează cursul sunt intrările de valută din exporturi și din transferurile de bani de peste hotare de la lucrătorii migranți. Exporturile moldovenești au crescut în primele 4 luni ale anului curent cu  circa 8%, în timp ce importurile –  aproape dublu (16%). Astfel, deficitul balanței comerciale a țării a crescut de la circa 138 mln USD în luna ianuarie, până la aproape 300 de mln USD în luna aprilie.

Economistul a adăugat că transferurile de bani de peste hotare prin intermediul băncilor s-au redus cu aproape 7% în primele cinci luni ale anului curent sau cu peste 34 mln USD. În aceste condiții, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut în luna mai doar cu 3,3 milioane USD (+1,6%), în timp ce cererea netă de valută din partea agenților economici - cu aproape 83 mln USD (peste 49%).

Potrivit lui Ion Tornea, evoluția de durată  a cursului va depinde de factorii fundamentali. Până la sfârșitul anului, cel mai probabil, piața valutară va fi marcată în continuare de scăderea transferurilor de valută de la persoanele fizice de peste hotare, dar și de creșterea importurilor într-un ritm mai accelerat, ceea ce va pune presiune pe cursul de schimb al leului față de principalele valute străine.

Această cădere nu fa fi însă una abruptă, ci treptată, așa cum la moment nu există cauze obiective pentru o depreciere bruscă a leului – până la nivelul de 18,5-18,7 lei/1 USD și 20,8-21 lei/1 EUR, a susținut Ion Tornea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.