Letonia reiterează sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova

Letonia își reiterează sprijinul continuu pentru parcursul european al Republicii Moldova, dar și sprijinul în procesul de implementare a reformelor pe mai multe domenii. Declarații în acest sens au fost făcute de către ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs, aflat într-o vizită la Chișinău. După întrevederea cu omologul său moldovean, Andrei Galbur, cei doi oficiali au semnat un Acord bilateral interguvernamental privind cooperarea în domeniul educației, culturii, tineretului și sportului, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Andrei Galbur a declarat că această vizită se desfășoară într-un context jubiliar – marcarea celor 25 de ani de relații diplomatice dintre Republica Moldova și Letonia. Potrivit vicepremierului, este un sfert de veac pe parcursul căruia Letonia a fost un susținător și un promotor activ al procesului de reformă și de modernizare europeană din Republica Moldova.

Andrei Galbur a precizat că discuția a fost facilitată de faptul că între cele două state nu există subiecte problematice. În particular, s-a discutat despre proiectele implementate cu sprijinul Guvernului Letoniei, valoarea cărora doar în acest an constituie circa o sută de mii de euro. De asemenea, vicepremierul și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată de către consilierii europeni în procesul de reforme, dintre care trei sunt letoni. Un subiect aparte l-a constituit Summitul Parteneriatului Estic care se apropie, fiind subliniată importanța pentru partenerii estici de a le fi menținută această perspectivă.

Ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs, a menționat că Acordul semnat astăzi va permite studenților din Republica Moldova să vină să-și facă studiile în Letonia, iar ulterior să revină în Republica Moldova pentru a contribui la dezvoltarea statului. Oficialul a declarat că în cadrul întrevederii a fost discutată posibilitatea dezvoltării relațiilor economice și comerciale, în special în sfera transportului, procesării lemnului, turismului, produselor farmaceutice etc.

Edgars Rinkēvičs a reiterat sprijinul Letoniei în parcursul european al Republicii Moldova, dar și în procesul de implementare a reformelor, care potrivit lui, trebuie să dea rezultate, în primul rând pentru cetățeni.

Programul vizitei ministrului leton de externe, care se desfășoară în perioada 6-7 noiembrie, include întrevederi cu conducerea Republicii Moldova, cu liderii fracțiunilor parlamentare și extra-parlamentare.

  • andrei galbur despre relatiile moldo-letone.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.