Mai multe feluri de legume crescute pe malul râului Bâc conțin plumb și au depășită limita admisibilă de nitrați. Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care a prelevat probe în aval de stația de epurare a municipiului Chișinău și satul Țânțăreni, a constatat că apa din râu nu poate fi folosită pentru piscicultură, activități de agrement și irigare, transmite IPN.
În proba de sfeclă roșie investigată nivelul de plumb este depășit cu 0,04 mg/kg și conținutul de nitrați este depășit cu 502 mg/kg (de 0,5 ori). În proba de ceapă conținutul de nitrați este depăşit cu 6 mg/kg, iar nivelul de plumb este în limitele admisibile. În probele de varză cercetate nu au fost depistate depăşiri ale conţinutului de nitraţi sau plumb.
Conform rezultatelor investigațiilor efectuate, pe acest segment apa este foarte poluată după parametrii sanitaro-chimici. Totodată, nu s-au constatat depășiri ale concentrațiilor maximal admisibile la metalele grele nichel, cupru, zinc, cadmiu și plumb.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că persoanele fizice pe segmentul dat utilizează contrar legislației naționale apa poluată în scopuri de irigare. Autorizațiile de folosire specială a apei nu au fost prezentate.
De asemenea, pentru determinarea plumbului în aerul atmosferic au fost prelevate trei probe paralele. Rezultatul cercetărilor de laborator denotă că nu sunt depășiri.
În schimb, se atestă depășiri de valori la conținutul de metale grele în probele de nămol și sol din punctele de control. Limita la conținutul de plumb este depășită de 1,6 ori. Potrivit ANSP, posibil, pe segmentul „satul Bâc – satul Țânțăreni” pot fi obiective care prelucrează sau utilizează clandestin în procesul de producere compuși ai metalelor toxice, fapt care va influența și în continuare poluarea componentelor de mediu.