Niciun partid aflat la guvernare nu va fi capabil să implementeze reforme nepopulare decât numai dacă are suficientă legitimitate, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.
Opinia publică nu va acorda credit de încredere fără să fie satisfăcută de calitatea guvernanților, explică politologul. Cu cât mai joase sunt criteriile de evaluare a guvernării de către public, continuă Dionis Cenușa, cu atât guvernarea pare mai puțin integră, profesionistă și eficace în comparație cu guvernele statelor membre UE.
Politologul prezintă două condiții necesare pentru a schimba starea lucrurilor. Pe de o parte, pentru a spori exigența cetățenilor din țările Parteneriatului Estic, scena politică trebuie renovată cu forțe mai transparente și mai democratice, iar regulile de joc să fie echitabile. Pe de altă parte, guvernele naționale din UE trebuie să mențină standarde înalte de democrație. Dacă acestea vor înceta să fie modele demne de urmat pentru țările din vecinătatea estică, atunci acestea se vor converti în exemple de țări comparate cu Rusia – Ungaria sau Polonia.
Dionis Cenușa analizează datele sondajelor de până în 2017. În opinia lui, acestea denotă că de la 70% de suport acordat în 2007 unei eventuale aderări la UE s-a ajuns la circa 45% peste 10 ani.
Totodată, politologul menționează că întrebările în care opțiunea pro-UE este comparată cu cea pro-Uniunea Eurosiatică au început să fie adresate abia în noiembrie 2014 (conform datelor IPP).
În general, este vizibilă formarea percepției cu privire la apropierea de UE sub presiunea defectelor sau succeselor guvernărilor care s-au manifestat în favoare UE, de la PCRM până la Democrați, subliniază Dionis Cenușa.
Politologul constată că democrații, împreună cu alte partide pro-europene care au guvernat în perioada 2009-2017, au „reușit” să reducă sentimentele pro-UE de la circa 66% până la 39% și să le stimuleze până la 45% în 2017.
Legitimitatea vectorului european în Moldova este croită de comportamentul partidelor care pretind că sunt pro-europene. Pentru a scoate din joc partidele care mimează integrarea europeană, atât UE cât și alți parteneri decât guvernarea – opoziția, societatea civilă, mass-media, trebuie să fie obiectivi, sinceri și coerenți, atunci când critică guvernarea, conchide Dionis Cenușă.