Legislația privind controlul averii, modificată. Reacția ANI

Procesul de control al averii și al intereselor personale va putea fi efectuat în decursul unui an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, votat de deputați în două lecturi. ANI a venit cu o reacție, menționând că aceste modificări vor compromite misiunea Autorității, transmite IPN.

În prezent, termenul prevăzut de legislație este de trei ani de la expirarea sau încetarea mandatului.

„Principalele prevederi ale proiectului rezidă în ajustarea termenului în interiorul căruia pot fi efectuate procedurile de control al ANI-ului în perimetrul deținerii mandatului, precum și în termen de un an de la expirarea sau încetarea acestuia. Modificarea propusă instituie termene de prescripție clare pentru aplicarea sancțiunilor pentru constatările realizate, or, în formatul actual aplicarea acestora comportă un caracter infinit, fapt care denaturează complet conceptul acțiunii în timp a legii, precum și prescriptibilitatea atragerii la răspundere, care de altfel există chiar și în domeniul procesual penal”, se menționează în nota informativă a proiectului elaborat de un grup de deputați ai Partidului Socialiștilor.

Persoana care a fost supusă controlului va putea contesta actul de constatare nemijlocit în instanța judecătorească competentă pentru examinarea acțiunii în contencios administrativ. Sancțiunea disciplinară va putea fi aplicată după rămânerea definitivă a actului de constatare, în condițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară.

Autoritatea Națională de Integritate a emis un comunicat de presă în care își reiterează îngrijorarea față de acest proiect de lege. Instituția precizează că, săptămâna trecută, a dat aviz negativ acestui proiect, semnalând consecințele defavorabile și efectele nedorite asupra dosarelor de control aflate în derulare la ANI. Este vorba, inclusiv de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor, în cazul în care acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă.

„Prin urmare, constatăm cu regret că atenționările Autorității față de acest proiect de lege nu a fost luate în considerație, iar modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a misiunii Autorității”, se mai spune în comunicatul ANI.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.