Legislaţia naţională în domeniul pirateriei virtuale necesită modificări, opinii

Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne şi Business Software Alliance (BSA) şi-au unit forţele pentru a combate pirateria pe internet. În cadrul acestei colaborări, vor fi propuse modificări legislative pentru a asigura protejarea drepturilor intelectuale. Legislaţia moldovenească urmează să fie racordată la cea internaţională, au comunicat reprezentanţii celor trei structuri,  într-o conferinţă de presă la IPN.

Daniel Martin, reprezentantul BAS în Moldova, a spus că utilizarea  programelor contrafăcute este o infracţiune, indiferent dacă are loc în scopuri comerciale sau non-comerciale. Chiar şi aşa, legislaţia în vigoare nu prevede pedepse pentru utilizarea programelor piratate acasă.

Procurorul Veaceslav Soltan, a comunicat că pedeapsa maximă pentru infracţiunile în domeniul informaticii este de 5 ani privaţiune de libertate. Până acum însă în Moldova nimeni nu a fost condamnat la detenţie reală. Amenda maximă aplicată este de 100 de mii de lei.

Utilizarea ilegală în scopuri comerciale a programelor software este declarată infracţiune dacă mărimea prejudiciului cauzat autorului de program este mai mare de 50 de mii de lei. Până la această sumă, se aplică sancţiuni contravenţionale, nu şi penale.

Pentru că Moldova nu poate să-şi asigure acum securitatea virtuală, în ţară nu se utilizează moneda virtuală şi nu se efectuează cumpărături prin internet, a mai spus procurorul. Veaceslav Soltan este de părere că, odată ce există reglementări pentru traficul rutier, de exemplu, trebuie să existe reglementări şi pentru traficul cibernetic.

Iurie Caţer, şeful secţie combaterea delictelor informatice din cadrul Inspectoratului Naţional de Poliţie, a spus că, după lansarea reformei la MAI, s-a insistat ca acest gen de infracţiuni să fie examinate de o subdiviziune aparte. De asemenea, s-a luat decizia ca în fiecare inspectorat de poliţie să fie desemnate persoane speciale pentru cercetarea infracţiunilor legate de încălcarea drepturilor intelectuale. În aceste scopuri au fost instruiţi mai mulţi colaboratori de poliţie şi studenţi de la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”.

Cât priveşte blocarea sau închiderea site-urilor de piraterie virtuală, cei prezenţi la conferinţa de presă au menţionat că aceasta se poate face doar în baza unei decizii judecătoreşti. Or, până să se ajungă la o astfel decizie, este nevoie ca cineva să depună plângere că i se încalcă drepturile intelectuale. Autorităţile planifică să filtreze sau să micşoreze produsele oferite de site-urile de piraterie pentru ca acestea treptat să rămână fără utilizatori.

  • veaceslav soltan despre modificari legislative.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.