Legislația funciară restricționează interesul investitorilor străini, Cartea Albă

Legislația din domeniul funciar trebuie modificată. Actualele prevederi restricționează interesul investitorilor străini pentru a face investiții în agricultură, un sector prioritar pentru economia moldovenească. Constatarea se conține în Cartea Albă 2017, ediția a V-a –  un document cu titlu de recomandare, elaborat de Asociația Investitorilor Străini (FIA), transmite IPN.

Președintele FIA, Alexander Koss, a spus, la prezentarea documentului, că investitorii pledează pentru revizuirea legislației funciare pentru a creşte gradul de protecție a investițiilor existente şi a atrage altele noi în agricultură, în condiții egale pentru investitorii străini și locali. „Investitorii străini recomandă modificarea legii în sensul abrogării prevederilor care îngrădesc dreptul persoanelor juridice cu capital social străin integral sau parțial de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole”, a spus Alexander Koss.

Cartea Albă scoate în evidenţă faptul că în Republica Moldova nu există o stabilitate fiscală. Ajustările care se fac frecvent pe parcursul anului împiedică activitatea întreprinderilor cu capital străin.

În ceea ce privește raporturile de muncă, investitorii consideră rațională majorarea de la trei la șase luni a perioadei de probă pentru persoanele nou-angajate. Investitorii străini mai propun să fie lăsată la discreția salariatului durata concediului pentru îngrijirea copilului.

Prezent la eveniment, ministrul economiei și infrastructurii, Octavian Calmâc, a spus că toate constrângerile enunțate de către investitorii străini vor fi analizate. „S-au acumulat mai multe sugestii pentru a fi identificate soluții. Această Carte şi aceste recomandări vor fi pe masa funcționarilor publici, astfel încât ca să se regăsească toate în planurile de activitate ale Guvernului”, a spus Octavian Calmâc.

Cartea Albă 2017 a fost elaborată de către experții companiilor membre FIA, în număr de 16, și reprezintă o platformă de dialog dintre mediul de afaceri și autorități.

  • octavian calmic despre carte.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.