Legislația ar putea fi înăsprită pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor, audieri

În Republica Moldova, este nevoie de o campanie de informare a populației despre necesitatea vaccinării copiilor și despre riscul campaniilor anti-vaccinare. Cadrul legislativ național ar urma să fie înăsprit, prin introducerea sancțiunilor pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii. Situația privind rujeola a fost raportată în cadrul unor audieri organizate de către comisa parlamentară protecție socială, sănătate și familie, transmite IPN.

Președinta comisei, Valentina Buliga, a spus că rata scăzută de vaccinare este cauza răspândirii rujeolei în Republica Moldova. În ultimii ani, au luat amploare mișcările contra vaccinării, fapt care a pus în pericol sănătatea populației.

Secretarul de stat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a spus că Republica Moldova era un stat liber de rujeolă. Mulți la rând nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire. După epidemia din 2002, au fost întreprinde măsuri drastice de vaccinare masivă a populației, iar rata a ajuns la 96%. Din cauza campaniilor anti-vaccin, din motive religioase, mituri, nesiguranța vaccinurilor, rata a ajuns la puțin peste 87%. Această situație a avut un impact asupra sistemului de sănătate. Potrivit Alionei Serbulenco, un caz de vaccinare costă statul 45 de lei, iar un caz tratat – între 2 și 7 mii de lei.

Angela Cutasevici, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a menționat că, la data de 7 septembrie, neîncadrați în procesul educațional erau 7349 de copii nevaccinați. O săptămână mai târziu, la 14 septembrie, numărul acestora a scăzut la 5664 de elevi.

Potrivit lui Nicolae Eşanu, secretar de stat la Ministerul Justiției, legislația națională prevede vaccinarea obligatorie a copiilor, statul are obligația de a întreprinde măsuri pentru a asigura protecția sănătății populației, dar nu conține suficiente sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor. Practica CEDO spune că dreptul la sănătatea populației prevalează, dacă un caz de nevaccinare prezintă risc asupra populației.

Directorul adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că informația că vaccinurile nu sunt calitative nu este decât un mit. Doar medicul specialist trebuie să spună dacă un copil are sau nu are interdicție de vaccinare. Un copil nevaccinat, având contraindicațiile medicale scrise în carnetul medical, poate frecventa școală.

Marin Cij, reprezentantul Mitropoliei Moldovei, a menționat că religia nu este împotriva vaccinării, dar această decizie trebuie să o ia părinții. Nicolae Creţu, reprezentant al Mitropoliei Basarabiei, a declarat că a fost emisă chiar o circulară, unde preoților li s-a recomandat să vorbească în cadrul slujbelor despre necesitatea vaccinării pentru a combate îmbolnăvirile de rujeolă. Serghei Gherman, reprezentant al bisericilor evanghelist-baptiste, a spus că Biserica evanghelist-baptistă nu interzice vaccinarea, iar acuzațiile că părinții refuză să vaccineze copiii din motive religioase nu sunt adevărate.

Medicii prezenți al audieri au spus că, atunci când este vorba despre epidemie, nu este justificat să invoci încălcarea dreptului la învățătură. Potrivit medicilor, afirmația: „Al meu nu este vaccinat, ceilalți sunt vaccinați, pericol nu este” — nu este plauzibilă. În societate sunt copii nevaccinați din motive de boală, iar pentru ei există risc mare să contamineze maladia.

Valentina Stratan, vicepreședintă a comisei parlamentare de specialitate, a spus la rândul său, că trebuie de ajustat cadrul legislativ la cel internațional, luând practica statelor dezvoltate, unde este interzis accesul copiilor în comunitate, la studii, dacă nu este vaccinat. Deputatul afirmă că refuzurile părinților sunt bazate pe mituri, care nu sunt justificate și au fost combătute.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.