În anul 2016 au fost adoptate legi importante, însă s-a întâmplat după o stagnare de doi-trei ani, remarcă Nadejda Hriptievschi, director de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, experta a menționat că lucrul la Legea cu privire la Procuratură a fost început încă în 2013. În 2014 proiectul era gata de votare, dar nu s-a votat. Și nici în 2015. Pachetul de integritate era gata în 2015, dar tot nu s-a votat, transmite IPN.
„Trebuie să fim foarte corecți și să spunem că aceeași deputați și miniștri care acum au promovat aceste acte de fapt anterior, unii dintre ei, nu toți, au fost împotrivă. Deci, rămâne totuși un gust amar de ce reformele acestea nu s-au adoptat atunci când erau gata – în 2015, 2014, 2013, de ce s-a întins atât de mult carul”, a notat Nadejda Hriptievschi.
Expertei îi vine greu să spună de ce acest proces s-a întins. În opinia sa, ar putea fi vorba despre neînțelegeri, despre negocieri pe interior și, poate, inclusiv dorința de a schimba Guvernul, de a pune alți miniștri. La fel, frauda din sistemul bancar aruncă mari semne de întrebare – dacă nu cumva s-a lăsat să aibă loc aceste fraude și adoptarea actelor normative ulterior ca metodă de negocieri.
Experta consideră o provocare foarte mare din sistemul de judiciar pentru anul 2017 ține de îmbunătățirea modalității de promovare și numire a judecătorilor. CSM urmează să promoveze judecători fără probleme de integritate, judecători profesioniști. La fel, o mare provocare în viziunea expertei este modalitatea în care se va implementa legea privind reorganizarea hărții judiciare.
Printre provocări se numără și clarificarea competențelor în ceea ce privește lupta cu corupția mare, dar și reevaluarea eficienței inclusiv la nivel de proceduri, astfel ca procedurile judiciare să devină mai accesibile și mult mai previzibile și practica judiciară să devină mai previzibilă. Potrivit expertei, sistemul judiciar a devenit un sistem care nu este suficient nici de accesibil, nici de previzibil şi cest lucru nu este acceptabil într-un stat de drept.