Legea propusă la referendum cere „DA” de la 50%+1 din alegători, declarații

Reprezentanții Grupului Cetățenesc pentru Reîntregirea Țării spun că legea propusă la referendumul republican constituțional din 20 octombrie cere „DA” de la 50%+1 din toți cetățenii cu drept de vot. Într-o scrisoare adresată conducerii țării, președintei Curții Constituționale, precum și ambasadorului UE și ambasadorului României, se menționează că o asemenea prezență este necesară pe motiv că este vorba despre o lege constituțională, care prevede modificarea dispozițiilor privind caracterul suveran al statului.

Într-o conferință de presă la IPN, conferențiarul universitar Andrei Groza a declarat că majoritatea absolută a cetățenilor nu cunosc, iar autoritățile nu spun, câte persoane trebuie să participe la referendum ca acesta să fie validat și câte procente dintre acestea trebuie să spună „DA” pentru a fi modificată Constituția. Astfel, dacă în listele electorale în prezent, conform Comisiei Electorale Centrale, sunt 3,3 milioane de votanți, atunci 1,65 milioane de cetățeni ar trebui să voteze „pro” la referendum.

„Autoritățile, până azi, nu au adus la cunoștința cetățenilor iată anume cum și în ce situație va fi adoptată legea constituțională propusă la referendum. Și aici avem o bănuială rezonabilă că acest lucru se face intenționat, deoarece, dacă cetățenii Republicii Moldova ar cunoaște adevărul, nu ar fi așa de creduli”, a precizat Andrei Groza.

Președintele Consiliului Național al Asociațiilor Obștești „Pentru Neam și Țară”, Vasile Nastas, a menționat că populația nu cunoaște ce este cu acest referendum. În opinia sa, este o risipă de bani, or înainte de aderare va fi organizat încă un referendum de acest gen. „Sunt de părere că multă lume nu o să meargă la referendum, pentru că nu o să știe cum să procedeze”, a mai spus Vasile Nastas.

„Nu credem că această cale de a nu spune adevărul este bună. Or adevărul spune cu totul altceva. Noi evident că vom participa la scrutinul prezidențial, manifestăm pentru ca să nu câștige coloana a cincea. Evident că vom da voturile pentru cei care sunt pentru Europa, mai cu seamă cei care sunt pentru reîntregire. Dar nu știu cum vor fi rezultatele, dacă luăm în calcul practica de la alegerile prezidențiale și parlamentare, când au participat doar în jur de 1,4 milioane de oameni”, a precizat conferențiarul universitar, Vasile Onceanu.

„În aceste împrejurări, ne adresăm domniilor voastre cu rugămintea de a monitoriza situația și, după necesitate, de a interveni, pentru a curma posibila încălcare a Constituției. Noi suntem siguri că Uniunea Europeană nu va accepta o asemenea, posibilă, modalitate de integrare a Republicii Moldova în Comunitatea Europeană a neamurilor libere și corecte”, se arată în scrisoarea adresată președintei Maia Sandu, președintelui Parlamentului, Igor Grosu, președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, ambasadorului Uniunii Europene, Janis Mazeiks, și ambasadorului României, Cristian-Leon Țurcanu.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.