Legea cu privire la reformarea procuraturii va fi votată de Parlament până la sfârşitul sesiunii curente. Asigurările vin din partea preşedintelui legislativului, Andrian Candu, şi au fost făcute în cadrul conferinţei internaţionale organizate la Chişinău la această temă. Experţii internaţionali şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova prezenţi la eveniment şi-au exprimat speranţa că proiectul de lege va fi aprobat cu propunerile făcute de către Comisia de la Veneţia, transmite IPN.
„Există un concept, un proiect deja finalizat, plus recomandări din partea Comisiei de la Veneţia, iată de ce nu mai trebuie să pierdem timpul şi trebuie să depunem toate eforturile necesare ca până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, până la sfârşitul lunii iulie, legea să fie adoptată. Probabil este cazul să mai tăiem din procedurile administrative în aşa fel încât să grăbim lucrurile şi să mergem printr-un proces accelerat. Societatea aşteaptă, iar reforma procuraturii este una din cele mai importante elemente din reforma justiţiei şi sper să vedem proiectul cât mai repede în Parlament”, a declarat Andrian Candu.
Consilierul principal de stat al premierului pe reforma instituţiilor de drept, Sergiu Diaconu, a transmis un mesaj din partea premierului, menţionând că într-un stat funcţional este necesar ca toate instituţiile de drept să funcţioneze eficient, echidistant şi fără influenţă politică, având la bază interesele cetăţeanului şi statului. Reformarea sistemului justiţiei are loc nu pentru că acest lucru este recomandat de partenerii de dezvoltare, ci pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să nu aibă frică de instituţiile de drept şi să ştie că drepturile lor sunt apărate, că orice crimă nu va rămâne fără pedeapsă.
În acelaşi context, Wicher Slagter, şef de secţie la Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că reforma sistemului justiţiei ocupă un loc central pe agenda relaţiilor UE-Republica Moldova, iar autorităţile moldovene se bucură de tot suportul din partea UE în acest sens. O dovadă a acestui lucru sunt sursele financiare alocate, 60 de milioane de euro ca suport bugetar şi 10 milioane de euro ca asistenţă tehnică. În mare parte din cauza deficienţelor existente în procesul de reformare a procuraturii, UE a redus a doua tranşă de bani cu 1,8 milioane de euro şi a menţionat că UE aşteaptă cu nerăbdare ca proiectul de lege de reformare a procuraturii să fie adoptat cât mai curând.
Şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, Jose Luis Herrero, a spus că prin aderarea în 1995 la Consiliul Europei, Republica Moldova s-a angajat să transforme procuratura într-un organ care se conformează standardelor Consiliului Europei, însă după atâţia ani sunt încă probleme la capitolul depolitizării instituţiei şi funcţionării acesteia. Acesta a adăugat că în ultimii ani Consiliul Europei a oferit asistenţă Republicii Moldova pentru dezvoltarea democratică a ţării şi este disponibil să ajute în continuare. În acest sens, în perioada 2014-2016, Moldova va primi 18 milioane de euro sub formă de asistenţă. Totodată, în viitorul apropiat urmează să fie lansat un nou program de asistenţă în domeniul justiţiei penale.