Legea privind finanţarea partidelor trezeşte nemulţumiri

La adoptarea legii privind finanţarea partidelor nu s-a ţinut cont de mai multe propuneri făcute de societatea civilă. În aceste condiţii, reprezentanţii sectorului nonguvernamental consideră că această iniţiativă îşi pierde utilitatea şi eficienţa.

Directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Alexei Buzu, a declarat pentru IPN că deputaţii nu au respectat cerinţa ca plafonul de donaţii oferite de persoanele fizice şi juridice să fie de 20 şi, respectiv, 40 de salarii medii pe economie, stabilind un plafon de 10 ori mai mare –  200 şi, respectiv, 400 de salarii.  „Înţelegerea era că partidele acceptă mai puţini bani de la cei care au interese economice, iar noi le oferim posibilitatea să acceseze bani de la stat. Acum ei au decis să accepte bani şi de la persoanele fizice şi juridice, dar şi de la stat”, a subliniat expertul.

Alexei Buzu a mai spus că societatea civilă a insistat ca la alocarea banilor din buget pentru partidele politice să se ţină cont şi de numărul de femei şi tineri promovaţi în Parlament, dar nici acest lucru nu s-a respectat. „Fără acest elemente, se reduce cu mult utilitatea şi eficienţa acestei legi”, a accentuat expertul.

Lina Grâu, expert la Asociaţia pentru Politică Externă, a spus că adoptarea acestei legi face parte din recomandările înaintate de către partenerii de dezvoltare Guvernului la 4 martie. „Am remarcat că partenerii de dezvoltare vorbesc de adoptarea acestei legi inclusiv în perspectiva alegerilor locale generale din 2015. Dar legea intră în vigoare mai târziu. Astfel, politicienii de la noi au respectat o cerinţă, dar au făcut-o şmechereşte. Ei şi-au lăsat o portiţă ca să mai activeze aşa cum e acum, legea nu va fi aplicată la localele din 2015”, a subliniat experta. 

Parlamentul a adoptat în lectură finală, în şedinţa din19 martie, proiectul de lege privind finanţarea partidelor, care prevede modificări la Codul Electoral şi Codul Penal. Partidele politice sunt în drept să primească anual finanţare din bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. Cuantumul alocaţiilor se aprobă în Legea bugetului de stat pe anul respectiv, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2% din veniturile bugetului de stat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.