Legea privind combaterea dezinformării, votată în lectură finală

Furnizorii de servicii media vor fi sancționați gradual pentru difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare cu amendă de la 40 de mii la 70 de mii de lei, cu amendă de la 70 de mii de lei până la 100 de mii de lei, până la suspendarea licenței de emisie pe o perioadă de până la 7 zile. Prevederi în acest sens se conțin în Legea privind combaterea dezinformării, votată de deputați în lectura a doua, transmite IPN.

Legea prevede introducerea în Codul serviciilor media audiovizuale a noțiunii de „dezinformare”. Totodată, actul legislativ interzice difuzarea programelor audiovizuale ce constituie discurs care incită la ură. Se interzic și programele care conțin dezinformare, propaganda agresiunii militare, conținut extremist, conținut cu caracter terorist sau care conțin informații false ce prezintă o amenințare pentru securitatea națională.

Pentru a proteja spațiul audiovizual național şi pentru a asigura securitatea informațională, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât țările membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.

De asemenea, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.