Bugetul municipiului Chişinău va păstra doar jumătate din impozitul pe venit achitat de către persoanele fizice, şi nu 100% cum a fost până în prezent. Totodată, dacă anterior municipalitatea păstra 50% din impozitul achitat pentru activitatea de întreprinzător, de la 1 ianuarie impozitul integral se va duce în bugetul statului. Prevederile fac parte din Legea finanţelor publice locale, care din 2014 se aplică în trei raioane – Basarabeasca, Ocniţa, Râşcanşi şi în municipiul Chişinău.
Şefa Direcţiei finanţe a municipiului Chişinău, Veronica Herţa, a declarat pentru IPN că de pe urma acestor prevederi municipalitatea va pierde încasări de 1,5 miliarde de lei, iar pentru a acoperi o parte din pierderi, statul va oferi capitalei 177 de milioane. Relaţiile dintre autorităţile centrale şi cele teritoriale se vor schimba. Ministerul Finanţelor a stabilit formula de finanţarea a fiecărei autorităţi administrative de nivelul întâi separat.
Finanţarea se va face în baza unei formule de calcul, în funcţie de capacitatea fiscală, suprafaţa teritorială şi numărul de locuitorilor. Transferurile către suburbiile capitalei se vor face direct din bugetul de stat, pentru fiecare localitate în parte, în baza formulei anunţate. Primăria municipiului Chişinău va acoperi doar cheltuielile pentru învăţământ şi pentru asistenţa socială, prin fonduri cu destinaţie specială. Acest lucru înseamnă că banii vor avea destinaţie exactă şi autorităţile locale nu vor avea dreptul să-i utilizeze în alte scopuri.
Referindu-se la aspectele negative ale legii, Veronica Herţa a spus că dispare legătură între autoritatea publică locală şi agentul economic. Dacă impozitul pe venit încasat în bugetul localităţii va fi egal cu zero, atunci niciun primar nu va fi cointeresat să creeze un climat investiţional în localitate pentru a atrage agenţii economici.
Părţile pozitive ale legii, în viziunea şefei Direcţiei finanţe, ţin de partea de venituri. În 2013 transferurile către bugetul de stat din bugetul municipal au fost de 278 de milioane de lei, acum toate veniturile care depăşesc 120% nu vor fi transferate la bugetul de stat, iar autorităţile locale vor fi cointeresate să-şi sporească partea de venituri. Adică veniturile vor rămâne la dispoziţia autorităţilor publice locale.
Aplicarea prevederilor Legii finanţelor publice locale se va face în restul unităţilor administrativ-teritoriale începând cu 2015.