Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită exercitarea controlului constituționalității și suspendarea legii care interzice simbolurile de război, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe. Potrivit lor, prin asemenea modificări la Codul Contravențional este încălcat dreptul la libera exprimare și opinie. „Interdicția etalării atributelor care prin esența sa nu aduc atingere ordinii publice și a bunelor moravuri vine în contradicție cu prevederile din Constituție”; transmite IPN.
Deputații Adrian Lebedinschi și Grigore Novac consideră neconstituțională completarea Codului Contravențional cu prevederile ce spun că „atributele utilizate în contextul unor agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității” și includerea în șirul acestor atribute și simboluri a panglicii bicolore negru-portocaliu, dar și a unor însemne. Potrivit lor, există precedente când unele state au fost condamnate pentru asemenea încălcări.
Deputații consideră că metoda prin care acest amendament la lege a fost înaintat este antidemocratică. În opinia lor, „s-a făcut pe ascuns, fără ca reprezentanții BCS să fie invitați la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități și fără ca amendamentul să fie plasat pe pagina web a Parlamentului. Socialiștii mai afirmă că prin astfel de legi se dorește distrugerea memoriei istorice și dezbinarea societății, iar puterea ar trebui să-și asume consecințele.
Anterior deputații BCS s-au mai adresat la Curtea Constituțională în legătură cu prevederile ce interzic simbolurile de război, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe, însă sesizarea lor a fost declarată inadmisibilă întrucât era vorba încă despre un proiect, nu despre o lege votată în două lecturi și publicată în Monitorul Oficial.
Totodată, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțean, a declarat marți într-o conferință de presă că toți cetățenii sunt egali în fața legii și toți trebuie să respecte prevederile legale. În caz contrar, vor fi aplicate sancțiuni. Potrivit lui, până în prezent au fost înregistrate peste 60 de cazuri ce vizează încălcarea normelor legale ce interzic utilizarea simbolurilor de război. Acesta a mai spus că în cadrul unui marș organizat ieri, cetățenii s-au conformat legii.