Legea antifumat a îmbunătățit semnificativ calitatea aerului în spațiile publice închise: Rezultatele studiului de evaluare a nivelului de poluare a aerului

Legea privind controlul tutunului, aprobată în anul 2015, a îmbunătățit semnificativ calitatea aerului din spațiile publice închise. Acestea sunt rezultatele unui studiu de monitorizare a calității aerului realizat în luna februarie 2017. Studiul a cuprins 25 de localuri de alimentație publică, inclusiv restaurante, cafenele şi baruri din mun.Chișinău.

Studiul a observat calitatea bună a aerului în încăperile localurilor de alimentație publică în care nu se fumează și niveluri înalte de poluare a aerului în cele în care se admite fumatul. Astfel, în restaurantele, cafenelele şi barurile în care se respectă legea privind controlul tutunului nivelul cu pulberi în suspensie PM2.5 a fost, în medie, de 14,7 mg/m3, ceea ce se încadrează în limitele normelor (≤15 mg/m3) pentru calitatea aerului, stabilite de Agenția de Protecție a Mediului a SUA. Concentrația de pulberi în suspensie PM2.5 în încăperile restaurantelor, cafenelelor și barurilor în care nu se fuma s-a redus cu peste 26 ori, în comparație cu anul 2013 (397 μg/m3 ) când în aceste localuri era admis fumatul.  

Este alarmantă situația privind nivelul înalt de poluare a aerului în încăperile localurilor de alimentație publică care încalcă legea antifumat. Astfel, nivelul periculos (în medie de 338 μg/m3) de poluare a aerului, cu pulberi în suspensie PM2.5, s-a constatat în spațiile închise ale restaurantelor, cafenelelor și barurilor în care se fumează. Conform Indexului de clasament al calității aerului existent în SUA dacă concentrația cu pulberi în suspensie PM2.5 este egală sau depășește cifra de 251 mg/m3 aceasta este periculoasă și toate persoanele, inclusiv cele sănătoase, trebuie să evite orice activitate în aceste încăperi. Concentrația de pulberi în suspensie PM2.5 înregistrată  în restaurantele, cafenelele și barurile în care se încalcă legea antifumat depășește de 38 ori recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului.

Studiul a demonstrat că nu există nicio diferență față de calitatea aerului atunci când în încăpere se fumează doar produse din tutun sau doar produse pe bază de plante, ierburi sau fructe, care nu conțin tutun. Au fost înregistrate nivele periculoase de pulberi în suspensie PM2.5, ce depășesc cifra de 251 mg/m3, atât în încăperile în care se fumează țigarete și narghilea (1197.97 mg/m3) și doar țigarete (635.76 mg/m3), cât și în cele în care se fuma doar narghilea (305.56 mg/m3). Nici cel mai jos nivel de concentrație de pulberi în suspensie PM2.5 (140.86 mg/m3), care s-a înregistrat într-un local în care pe parcursul monitorizării au fumat doar două persoane, nu se încadrează în normele Indexului de clasament al calității aerului. Conform acestui Index gradul de poluare nesănătoasă se consideră și atunci când concentrația de pulberi în suspensie PM2.5 este de 66-150 mg/m3. Prin urmare, și în această încăpere toate persoanele trebuie să reducă expunerea prelungită sau la cantități semnificative de aer poluat.

Studiul de monitorizare a calității aerului a constatat că, în restaurantele, cafenelele și barurile în care nu se fumează, a scăzut drastic nivelul poluării aerului din încăperi. Localurile de alimentație publică care încalcă legea și admit fumatul în încăpere au niveluri înalte de poluare a aerului. Angajații și clienții continuă să fie expuși la efectele nocive ale fumatului pasiv în spațiile publice închise, în care se încalcă legea antifumat. Doar restaurantele, cafenelele și barurile care s-au conformat legii privind controlul tutunului oferă protecție, atât angajaților, cât și vizitatorilor, de daunele fumatului pasiv.

Studiul a fost realizat în orele de vârf de activitate a restaurantelor, cafenelelor și barurilor. Din cele 25 de localuri, 14 au fost vizitate și în cadrul studiului similar realizat în anul 2013, iar 11 au fost noi. În procesul de identificare a localurilor s-a asigurat că funcționau sisteme de ventilație a aerului. Calitatea aerului a fost măsurată, cu dispozitivul de monitorizare a particulelor, numit SidePak Aerosol Monitor, pe parcursul a nu mai puțin de 30 min în interiorul fiecărui local. Acest dispozitiv a fost folosit în mii de locații în peste 60 de tari din întreaga lume pentru a măsura expunerea la poluarea cu fumul de tutun și cu fumul de produse din plante pentru fumat.

Produsele din tutun și din plante pentru fumat cu ardere, inclusiv țigarete, trabucuri și narghilele emit mari cantități de particule mici care sunt inhalate ușor și pătrund adânc în plămâni. Aceste particule, sau pulberi în suspensie PM2.5, sunt un bun marker al poluării cu fumul de tutun și cu fumul de produse din plante pentru fumat. Pulberi în suspensie PM2.5 au un impact negativ semnificativ asupra sănătății oamenilor. Până în prezent nu a fost identificat un prag-limită sub care PM2.5 nu ar prezenta nici un risc pentru sănătate, deoarece aceștia pătrund adânc în căile respiratorii şi pot fi absorbiți în sânge. Toate persoanele, în special cele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii, sunt afectate de aerul poluat cu pulberi în suspensie PM2.5.

Studiul a fost posibil grație proiectului ”Moldova fără fum de tutun” finanțat de ”Campanian for Tobacco-Free Kids” și ”Bloomberg Philanthropies” și implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS). Raportul despre datele obținute în cadrul studiului, în limba română și rusă, poate fi accesat la http://www.pas.md/ro/PAS/Studies

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS)
Tel: +373 22 22 63 43 Fax: Fax: +373 22 22 63 87
E-mail:
ghenadie.turcanu@pas.md

 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire


 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE