Legea „anti-propagandă” nu a rezolvat problema propagandei, opinie

Proiectul care a modificat Codul Audiovizualului nu a rezolvat problema propagandei. Prin această lege, numită și „anti-propagandă”, se încearcă dispersarea atenției de la problemele serioase cu care se confruntă Republica Moldova. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Jurnalistul Alexandru Cozer consideră că modificarea Codului Audiovizualului nu a rezolvat nimic - nici lupta cu propaganda, nici interzicerea influenței rusești în mass-media din Republica Moldova. „Pur și simplu Vladimir Plahotniuc a avut nevoie la un moment dat să învelească foarte frumos o gogoașă care le-a adus-o și partenerilor externi, și unora de aici pentru că legislația care era în vigoare în Republica Moldova putea foarte ușor, fiind aplicată, să interzică propaganda”, a afirmat Alexandru Cozer.

Experta media Angela Aramă numește legea „anti-propagandă” un mare act fariseic pentru că pe baza ei s-a făcut mare gălăgie nu pentru că este cu adevărat revoluționară, dar pentru că liderul democraților a avut nevoie să-și facă o imagine pozitivă în fața europenilor, iar liderul socialiștilor a avut nevoie să-și facă imagine de apărător al rusofililor din Moldova. În opinia ei, dacă Codul Audiovizualului s-ar fi respectat, în momentul de față nu s-ar fi vorbit despre existența unei propagande ruse. „În acel Cod deja în 2006 a fost pusă baza luptei cu propaganda rusească. În 2010, conform Codului, emisiunile radiodifuzorilor din Republica Moldova în proporție de 70-80% trebuiau să fie în limba română, ceea ce nu s-a întâmplat, nu a existat voință politică și nu s-a dorit lupta cu propaganda”, a menționat Angela Aramă.

Deputatul socialist Vasile Bolea spune că în legislație trebuie adusă o noțiune concretă a fenomenului „propagandă”. „Dacă autoritățile își doreau cu adevărat să facă ordine în această chestiune, trebuia să fie dată noțiunea”, susține parlamentarul. Potrivit lui, toate acțiunile de luptă cu propaganda rusească pe care le întreprinde guvernarea , inclusiv modificarea Codului Audiovizualului, nu le face de bună voie – ele ar fi dirijate de la Washington.

Activistul civic Valeriu Pașa susține că această lege este una revoluționară, dar în acest caz nu este meritul lui Vlad Plahotniuc, care și-a asumat calitatea de autor al acestei legi. În opinia lui, esența este că un produs trebuie să aibă acces pe piață dacă răspunde sau nu normelor deontologice, de corectitudine jurnalistică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.