Legătura dintre migraţie şi răspândirea HIV/SIDA va face obiectul unor dezbateri la Chişinău
O masă rotundă dedicată problemelor legate de HIV şi migraţie va avea loc la Chişinău, în perioada 14-15 noiembrie curent. Evenimentul va fi desfăşurat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în R. Moldova.
Potrivit organizatorilor, evenimentul va reuni reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale din R. Moldova, experţi internaţionali în domeniul HIV şi al migraţiei, reprezentanţi ai agenţiilor ONU din domeniu, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a discuta problemele legate de HIV şi migraţie, infecţiile cu transmitere sexuala (ITS), sănătatea şi protecţia socială a migranţilor. Masa rotundă mai are drept scop ridicarea nivelului conştiinţei publice cu privire la răspândirea virusului HIV în rândurile migranţilor şi a populaţiei mobile din Moldova.
Necesitatea acestui eveniment derivă din creşterea constantă a cazurilor de îmbolnăvire cu HIV şi ITS în rândurile migranţilor şi ale populaţiei mobile, în contextul fenomenului migraţional care afectează R. Moldova.
Printre subiectele care urmează a fi discutate în cadrul mesei rotunde “HIV şi migraţia” sunt politicile cu privire la HIV şi migraţia, vulnerabilitatea populaţiei mobile, strategii de prevenire şi tratament şi serviciile de asistenţă, aspecte epidemiologice ale HIV şi migraţiei în Moldova, rolul serviciilor consulare în protecţia drepturilor la sănătate a migranţilor din străinătate.
Participanţii vor fi familiarizaţi cu rezultatele activităţilor de prevenire a HIV şi ITS desfăşurate în rândurile comunităţilor de migranţi din Italia şi Rusia, principalele ţări de destinaţie a migranţilor moldoveni. Aceasta masă rotundă, alături de alte activităţi, sunt realizate în cadrul proiectului “Prevenirea HIV în rândurile migranţilor din R. Moldova”, implementat de OIM Moldova, cu sprijinul financiar oferit de Fondul Global pentru Combaterea HIV/SIDA/TB/Malarie şi Fundaţia Soros – Moldova.
Potrivit datelor Centrului SIDA din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, în 2005 au fost înregistrate 533 cazuri noi de îmbolnăvire cu HIV, ceea ce constituie circa 12,5 persoane la 100 mii de locuitori. În primul semestru al anului curent, au fost identificate alte 301 cazuri noi, comparativ cu 6 luni ale anului 2005, când au fost înregistrate 236 de cazuri.