Lecţii pentru elevi de comportament pe apă şi la utilizarea focului deschis
Specialiştii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale s-au întâlnit cu elevii Liceului „Spiru Haret” din capitală în ajunul vacanţei de vară. Ofiţerul de presă al Serviciului, Dorina Cruc a declarat pentru Info-Prim Neo că salvatorii au povestit copiilor ce impact pot avea incendiile asupra vieţii oamenilor, dar şi despre tragediile pe apă, care au loc din cauza imprudenţei.
Pentru joi, 20 mai, este preconizată o întâlnire cu elevii Liceului cu profil sportiv nr.2, după care vor urma şi alte instituţii de învăţământ, pentru a aduce la cunoştinţa elevilor regulile antiincendiare şi de comportament pe apă.
Potrivit specialiştilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, pentru evitarea incendiilor copiii trebuie să reţină că este interzis jocul cu focul deschis sau cu surse de aprindere. Totodată, ar fi bine ca cei mici să folosească aparatele electrocasnice doar în prezenţa adulţilor şi să cunoască că suprasolicitarea instalaţiilor electrice ar putea genera un incendiu.
Scăldatul este admis doar în bazinele şi lacurile adaptate, pe timp de zi, în locuri cunoscute şi în prezenţa maturilor. Consumul băuturilor alcoolice poate fi periculos, la fel ca şi intrarea în apa rece când temperatura corpului este ridicată.
În anul 2009, în Republica Moldova s-au înecat 203 persoane, inclusiv 31 de copii. În aceeaşi perioadă în incendii au murit 185 de oameni, inclusiv 6 copii.