Asociaţia Tăşuleasa Social din România organizează, timp de o lună, Şcoala de mers pe munte pentru 300 de persoane de peste 18 ani din România şi Republica Moldova. Participanţii vor avea posibilitatea să înveţe, timp de 4 zile, mersul corect pe munte, să cunoască echipamentul necesar şi să admire Munţii Călimani, transmite IPN.
Luni, 30 mai, la Chişinău a avut loc evenimentul de prezentare a proiectului. Iulian Gabor, voluntar în cadrul Tăşuleasa Social, a comunicat că entuziasmul şi numărul mare al celor care au aplicat în anul 2015, i-au convins pe organizatori de utilitatea şi reuşita unui astfel de program şi i-a încurajat să facă totul ca în acest an să aibă loc ediţia a II-a a proiectului „Şcoala de Mers pe Munte”. Deşi înscrierea a început 10 zile în urmă, la proiect au aplicat deja peste 400 de persoane, iar aproape 300 dintre acestea sunt din Republica Moldova. Aplicarea este deschisă până pe 3 iulie.
Şcoala de mers pe munte va avea loc în perioada 15 august 12 septembrie. Organizatorii asigură toate cheltuielile în afară de cele pentru deplasarea până la campusul asociaţiei în Tăşuleasa.
Iulian Gabor a menţionat că obiectivul principal al proiectului este instruirea persoanelor dornice să îşi însuşească un stil de viaţă activ şi sănătos prin dobândirea cunoştinţelor necesare referitoare la mersul pe munte şi prin punerea acestora în practică. Obiectivul secundar al proiectului este educarea persoanelor din Ţara Dornelor cu privire la mediul înconjurător, la protejarea acestuia şi la potenţialul turistic al cadrului natural din zonă.
Persoanele selectate vor participa la workshop-uri, în cadrul cărora vor dobândi informaţii teoretice şi practice despre cum se merge pe munte, despre cum trebuie să se comporte sau cum să acţioneze în diferite situaţii în timpul drumeţiei. După aceste cursuri, participanţii vor aplica cele învăţate în cadrul unei drumeţii pe munte de 2 zile împreună cu instructori atestaţi.
Fiecare participant va petrece în cadrul proiectului câte 4 zile şi 4 nopţi, din care două în campusul Tăşuleasa Social din Pasul Tihuţa şi două cu cortul în Munţii Călimani. Cele 300 de persoane selectate vor fi împărţite în mai multe grupuri a câte 25 de participanţi.