Leancă şi Corlăţean au discutat la Bucureşti despre formatul de negocieri 5+2
România susţine că este esenţial să se asigure continuitatea procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi avansarea pe substanţă în cadrul formatului de negocieri 5+2. Aceasta este necesar pentru a ajunge la o soluţie durabilă, care să respecte suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute internaţional. Opinia României a fost exprimată de către ministrul de externe, Titus Corlăţean, într-o întrevedere cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, vineri, 18 ianuarie, la Bucureşti, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe din România, discuţiile dintre cei doi miniştri au vizat trecerea în revistă a stadiului cooperării bilaterale şi stabilirea agendei de lucru pentru anul 2013. Miniştrii au examinat proiectele bilaterale aflate în derulare, cu accent pe cooperarea energetică şi asistenţa tehnică şi financiară acordată de România Republicii Moldova. În acest sens, s-a convenit coordonarea eforturilor pentru punerea în aplicare în termenii agreaţi a proiectelor strategice de interconectare energetică, cu prioritate a gazoductului Iaşi-Ungheni.
Şeful diplomaţiei române a subliniat rolul important ce revine palierului parlamentar în ceea ce priveşte consolidarea relaţiei bilaterale şi susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova. „În ce ne priveşte, gândim deja relaţia cu Republica Moldova într-o logică de pre-aderare. Proiectul nostru comun de importanţă strategică este susţinerea drumului european al Chişinăului”, a precizat Titus Corlăţean.
Partea română a reconfirmat sprijinul deplin pentru îndeplinirea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană. În perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius în noiembrie 2013, România susţine semnarea Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova, cu stabilirea unei perspective europene clare.
Miniştrii au discutat despre posibilităţile concrete de sprijin tehnic pentru parcurgerea cu succes de către autorităţile de la Chişinău a fazei a doua a Planului de acţiune UE-Republica Moldova privind liberalizarea vizelor.