Leancă despre BEM: Salariile, pensiile, depozitele şi orice alte plăţi sunt în siguranţă

Prim-ministrul moldovean Iurie Leancă a declarat că situaţia din sistemul bancar din Republica Moldova, în special situaţia Băncii de Economii, va fi investigată atât de organele de drept naţionale, cât şi de companii internaţionale la solicitarea Guvernului. Totodată, el a asigurat cetăţenii că depozitele lor bancare sunt sigure. Declaraţiile au fost făcute de premier în contextul preluării recente a administrării BEM de către Banca Naţională, transmite IPN.

„În primul rând, pornind de la faptul că datoria noastră este să facem aşa încât să protejăm depunerile cetăţenilor din Republica Moldova, vreau să comunic cetăţenilor un lucru foarte clar – salariile lor, pensiile, depozitele şi orice alte plăţi sunt sigure. Totodată, este limpede, aşa cum spuneam la început, că sistemul nostru bancar este destul de slab, destul de vulnerabil. Iar cauzele acestei vulnerabilităţi trebuie căutate la noi, în Republica Moldova, în deciziile luate sau poate care nu au fost luate la timp de instituţiile abilitate în acest sens, poate din management fraudulos sau defectuos în unele bănci”, a declarat premierul la postul public de televiziune.

Iurie Leancă a menţionat că, pe parcursul anului, a convocat mai multe întâlniri ale Comitetului de Stabilitate Financiară, iar în luna iulie, guvernul a acordat mai multe împuterniciri Băncii Naţionale, astfel încât această să dispună de instrumente pentru intervenţie promptă, dar şi pentru monitorizarea evoluţiilor din sistem.

După preluarea de către Banca Naţională a administrării directe a BEM, premierul a subliniat necesitatea verificării minuţioase a situaţiei BEM şi a anunţat că a dispus angajarea unor companii internaţionale pentru a vedea dacă au fost comise scheme frauduloase sau a fost vorba de management incorect sau de abuz de putere. Totodată, Iurie Leancă a menţionat că a solicitat şi sprijinul partenerilor americani şi europeni în această investigaţie.

„Concomitent, am dat dispoziţie foarte clară instituţiilor de drept din Republica Moldova să investigheze şi ele tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă în sistemul bancar şi, la fel, în cazul în care se va stabili că cineva premeditat a prejudiciat interesele băncilor, statului, cetăţenilor să fie tras la răspundere”, a declarat premierul.

BEM a revenit în proprietatea statului joia trecută, în urma deciziei Curţii Supreme de Justiţie cu privire la anularea majorării capitalului social al Băncii de Economii din luna august 2013.

În acest moment, cota majoritară a statului este de 56,13% din capitalul social al Băncii de Economii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE