Lansarea Serviciului Integrare Socio-Profesională în Transnistria oferă noi oportunităţi de îmbunătăţire a calităţii vieţii tinerilor defavorizaţi

Fără nicio susţinere şi surse pentru existenţă, fără loc de muncă şi de trai, fără încredere în oameni... Această soartă trăiesc majoritatea tinerilor defavorizaţi de pe ambele maluri ale Nistrului. Aşa era şi Natalia, cînd a venit după ajutor la „Demos”. Mai mult ca atît, era şi victimă a violenţei în familie, cu traume adînci pe corp şi în suflet. Astăzi are loc de muncă, viză de reşedinţă, frate regăsit şi un vis: să-şi cumpere o locuinţă care ia-r fi şi adăpost şi siguranţă.

Natalia astăzi este optimistă şi mai stăpînă pe situaţie, la fel ca şi alţii peste 700 tineri din Moldova, care au fost sprijiniţi de Asociaţia obştească „Demos” şi partenerii acesteia în 6 ani de realizare a Serviciului Integrare Socio-Profesională.

Din 2014 şi tinerii din stînga Nistrului vor beneficia de acest serviciu, care este lansat în oraşul Bender în cadrul proiectului "Susţinerea tinerilor social-vulnerabili din Transnistria în integrarea socio-profesională". Proiectul este realizat de Asociaţia Obştească „Demos” (Edineţ) în parteneriat cu  Fundaţia de Caritate „Сердце” (Bender) în perioada noiembrie 2013 – septembrie 2014, cu asistenţa Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

În cadrul proiectului ONGurile-partenere vor ajuta 20 tineri social-vulnerabili din or. Bender şi localităţile rurale adiacente să-şi valorifice şansele pentru o viaţă mai bună, prin participarea în Serviciul Integrare Socio-Profesională şi asistenţa acestuia.

Tinerii vor beneficia de un complex de servicii psihologice, sociale şi juridice, vor dezvolta cu suportul specialiştilor abilităţi sociale şi de viaţă independentă, vor fi mediaţi în procesele de angajare şi documentare.

Totodată, proiectul contribuie la dezvoltarea instituţională a Fundaţiei de Caritate „Сердце” prin îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale, dezvoltarea resurselor umane şi consolidarea capacităţilor echipei multidisciplinare de a identifica problemele cu care se confruntă tinerii vulnerabili din Transnistria, de a genera soluţii eficiente de inserţie socială, acţionînd împreună cu beneficiarii şi în interesul lor. Proiectul prevede, de asemenea activităţi comune atît cu tineri, cît şi cu reprezentanţi ai ONG-urilor, ai administraţiei publice de pe ambele maluri ale Nistrului.

Liliana Samcov, coordonatoare de proiect: „Acest proiect vine să faciliteze diminuarea gradului de sărăcie şi a şomajului în rîndul tinerilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru, prin crearea condiţiilor pentru dezvoltarea tinerilor social-vulnerabili, prevenirea traficului de fiinţe umane, asigurarea şanselor egale la servicii sociale de calitate. Totodată, proiectul formează strînse legături bazate pe încredere şi respect reciproc între ONG-urile partenere, care muncesc împreună pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii tinerilor defavorizaţi”.

Galina Burlaca, coordonatoare a Serviciului Integrare Socio-Profesională din or. Bender: „Noi credem că rezultatele proiectului vor confirma necesitatea şi relevanţa creării  Serviciului Integrare Socio-Profesională pentru lucrul cu tinerii defavorizaţi. Eficienţa acestui serviciu la rîndul său va facilita promovarea şi a altor inovaţii sociale orientate spre binele oamenilor şi a comunităţilor noastre”.

Dionis, beneficiar al Serviciului Integrare Socio-Profesională din raionul Drochia: ”Specialiştii din Serviciul Integrare Socio-Profesională m-au ajutat să-mi recapăt încrederea în sine, să găsesc putere şi soluţii pentru a merge mai departe, pentru a-mi creste copii de unul singur. Nu le pot înlocui mama, care i-a abandonat, dar pot să le ofer toată dragostea şi grija mea.  Beneficiar al acestui serviciu sînt nu numai eu, ci şi cei doi copii ai mei: Victor şi Victoria”.

Corina, beneficiară a Serviciului Integrare Socio-Profesională din raionul Rîşcani: „Am fost susţinută atît la angajarea în cîmpul muncii, cît şi la pregătirea copilului pentru şcoală. La 1 septembrie fiul meu a fost ca şi toţi ceilalţi colegi ai săi: în hăinuţe noi, cu ghiozdan şi rechizite scolare. Astăzi avem cele necesare pentru viaţă şi suntem recunoscători pentru totul ce aţi făcut pentru noi”.

Pentru informaţii:
Liliana Samcov, coordonatoare de proiect,
069015176, 0246 23018
liliana.demos@gmail.com
http://asociatiademos.wordpress.com 

Această informaţie este un produs realizat de Asociaţia Obştească „Demos” în cadrul proiectului "Susţinerea tinerilor social-vulnerabili din Transnistria în integrarea socio-profesională".  Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.