Lansare tradițională de carte marca Radio Europa Liberă

Radio Europa Liberă a adunat în seara zilei de luni, 27 februarie, ascultători și prieteni la lansarea tradiționalelor volume „Realitatea cu amănuntul”, de Iulian Ciocan, ajunsă la a zecea ediție și „Jurnal săptămânal”, îngrijit de Valentina Ursu, care este la ediția a 12-a. Volumele vor fi difuzate tradițional în mai multe localități din țară, transmite IPN.

Scriitorul Iulian Ciocan a spus că volumul „Realitatea cu amănuntul” vorbește despre realitatea din Republica Moldova, în mod special viața de zi cu zi, spațiul cotidian și face referire la ceea ce este foarte important pentru un om de rând. „Acolo, în spațiul cotidianului se întâmplă lucrurile cele mai tulburătoare, cele mai dramatice. Asta mă interesează și spre acel cotidian îmi ațintesc privirea mai ascuțit și încerc să detectez lucruri care sunt cumva emblematice pentru modul de a trăi în Republica Moldova”, a spus Iulian Ciocan.

Acesta a adăugat că lucrurile care îl marchează le vede în fiecare zi, începând de la trotuarele fisurate cu gunoaie aruncate pe străzi, blocurile cenușii și tot felul de contraste din Chișinău. „E suficient să mergi doar la Piața Centrală ca să ai o mie de teme și motive”, susține scriitorul, care spune despre cititorul său țintă că este foarte diferit și tabletele sale radio au o dinamică ce nu plictisește și sunt accesibile pentru orice public.

Valentina Ursu a menționat că, de la prima ediția a „Jurnalului săptămânal”, peste o mie de persoane și-au povestit istoriile de-a lungul celor 12 ani, iar numărul celor care vor să-și împărtășească viziunile este în creștere. „La început nu-mi ajungea putere să găsesc oameni, s-ar părea că scriitorii sunt cei care au această pasiune de a scrie, dar acum, deja am descoperit atâta lume care poate scrie și peste ani pot deveni și membri ai Uniunii Scriitorilor pentru că au scris jurnale foarte bune. Printre aceștia sunt și preoți, și medici, și miniștri sau diplomați. Este un fel de scris paralel cu cel oficial. Mă bucur că oamenii știu să abordeze probleme și sunt descătușați”, a spus Valentina Ursu.

Printre jurnalele care au marcat-o se regăsesc jurnalul unui preot sau al unei mame care urma să nască exact în săptămâna în care se îngrijea de jurnal și a descris momentele prin care trecea. Valentina Ursu a precizat că de doisprezece ani cartea ajunge în licee, primării, biblioteci și multă lume cere jurnalul respectiv, mai ales bibliotecarii. În acest an, cartea va fi lansată în zece localități din Fălești și Ialoveni având un tiraj de două mii de exemplare.

Directorul biroului din Chișinău al postului Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru a menționat despre „Jurnalul săptămânal” că este genul de scriitură care în exact 24 de ore se transformă în istorie. „Un jurnal trăiește mai întâi o perioadă de actualitate când se dă în emisie sau când autorul îl citește la microfon. După aceasta, el este imediat înghițit de istorie și asta se întâmplă an de an. Mai întâi ne părea o glumă, dar acum când plonjăm în realitatea acesta ne ia de spate”, a spus Vasile Botnaru.

Despre Iulian Ciocan, directorul biroului din Chișinău al postului Radio Europa Liberă a menționat că este „un Umberto Eco al nostru. Umberto Eco ținea ritmul de un jurnal pe săptămână. Iulian ține în fiecare zi pastilele astea de „bombănilă, „Realitatea cu amănuntul”, care se axează pe niște realități care nu ne plac, dar are atâtă putere de convingere tocmai prin simplețea limbajului”, a spus Vasile Botnaru.

Președintele Radio Europa Liberă, Thomas Kent, sosit la Chișinău, a declarat că „Jurnalul săptămânal” este un proiect comun și cu alte servicii, acesta își are începutul în Croația, iar acum există în Moldova și Georgia. „Proiectul „Realitatea cu amănuntul” este un produs exclusiv Radio Europa Liberă, produs de echipa de la Chișinău și scriitorul Iulian Ciocan. „Jurnalele săptămânale” încearcă să promoveze într-un mod cât mai onest posibil o imagine a Republicii Moldova de astăzi cu problemele ei, succesele, speranțele ei și încearcă să vorbească despre oameni foarte speciali, proiectul reflectă credința noastră că fiecare are dreptul la opinie și ar putea să fie apt să difuzeze mesaje importante din viața sa”, a spus Thomas Kent.

Acesta a mai spus că Realitatea cu amănuntul, scrisă de Iulian Ciocan, este un soi de antologie cu episoade desprinse din cotidian, iar cetățenii moldoveni pot vedea mai diferit lucrurile din jurul lor și să le inspire un dram de speranță într-o țară care ar trebui să beneficieze de ideile libertății de exprimare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.