Laboratoare digitale în mai multe licee din ţară

Şapte licee din ţară au fost dotate cu utilaj modern şi echipamente conform ultimelor standarde în domeniul educaţiei. În aceste licee a ajuns câte un laborator digital de fizică ce cuprind câte un set de aparate de măsură, care lucrează pe bază de senzori şi care pot fi conectaţi la tabla interactivă, transmite IPN.

La evenimentul de transmitere a echipamentului, ministrul educaţiei, Corina Fusu, a menţionat necesitatea racordării la tot ceea ce este nou în domeniul IT, pentru a oferi educaţiei noi posibilităţi de instruire. „Obiectivul dotării laboratoarelor cu aceste resurse este sporirea eficacităţii lecţiilor de fizică, familiarizarea elevilor şi a profesorilor cu concepte TIC în educaţie, fortificarea practică a abilităţilor de conectare TIC cu alte discipline.”, a spus oficialul.

Echipamentul din cadrul laboratorului digital urmează a fi utilizat pentru predare şi demonstraţii experimentale. Echipamentul va fi folosit şi pentru lucrări practice la mai multe discipline, precum ştiinţe integrate, fizică, chimie, biologie, geografie şi ecologie.

Unul dintre laboratoarele digitale a ajuns şi la Liceul teoretic Ştefăneşti din raionul Floreşti. Directoarea liceului, care este şi profesoară de fizică, Aurica Bodiu, a menţionat că acest echipament le va permite copiilor să aplice în practică cunoştinţele teoretice şi va face procesul de învăţare interactiv. „Aceste set le permite copiilor să facă măsurări şi experimente rapide, apoi toate acestea le putem interpreta în varianta electronică pentru a face studii şi analize. Aceasta va fi o economie de timp”, a declarat Aurica Bodiu.

Echipamentul primit poate fi utilizat de către toţi elevii, începând cu cei din clasa a patra. Acesta poate fi racordat la tablete electronice, dar şi la telefoanele mobile. În acest mod, elevii vor avea posibilitatea să efectueze experimentele de pe ecranele propriilor telefoane mobile sau tablete.

Dotarea laboratoarelor se desfăşoară în cadrul proiectului „Smart Classroom”, implementat de către Ministerul Educaţiei şi de Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC(ATIC). Directorul executiv al ATIC, Ana Chiriţă, a declarat că datorită implementării noilor tehnologii în educaţie, copiii învaţă să vadă lucrurile altfel. „Viitorul, credem noi, aparţine tehnologiilor informaţionale şi ştiinţelor exacte. Toate ţările care au implementate aceste lucruri cumva excelează în acest domeniu. Noi suntem siguri că Moldova are potenţial”, a spus Ana Chiriţă.

Pentru ca echipamentul să fie implementat eficient în şcoli, profesorii de fizică, informatică şi biologie din instituţiile beneficiare participă pe parcursul a nouă luni la o serie de instruiri în acest sens.

Din cele 58 de licee care au participat la concursul pentru dotarea cu laboratoare digitale de fizică au fost alese zece instituţii de învăţământ. Astăzi, şapte licee au primit echipamentul, celelalte trei licee urmează să-l primească în curând.

  • corina fusu despre dotarea cu laboratoare digitale.mp3
  •     0
  •   
  • directoare liceu despre setul de laborator digital.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.