La Vilnius Moldova va putea obţine o apropiere în raporturile cu UE, Dirk Schuebel

Negocierile privind Acordul de Asociere şi Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Uniunea Europeană şi Republica Moldova au derulat într-un ritm intens, iar Summitul de la Vilnius din acest an va oferi oportunitatea de a obţine o apropiere în raporturile bilaterale. Despre aceasta a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, în cadrul recepţiei oferite de către Delegaţia UE în Republica Moldova cu ocazia Zilei Europei. La recepţie a participat şi prim-ministrul interimar, Iurie Leancă, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Dirk Schuebel a menţionat că Ziua Europei reprezintă o posibilitate excepţională pentru a celebra realizările Uniunii Europene în promovarea democraţiei, drepturilor omului, a păcii şi prosperităţii pe continentul european, iar pentru realizarea acestor eforturi, în 2012, Uniunii Europene i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace.

Prim-ministrul interimar, Iurie Leancă, prezent la recepţie, a evidenţiat importanţa asigurării continuităţii paşilor întreprinşi în relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, pentru atingerea obiectivelor propuse în baza agendei bilaterale. „Ceea ce ne uneşte pe noi toţi, astăzi, aici, este faptul că aparţinem unei mari familii europene, bazate pe o istorie, valori şi tradiţii comune şi cel mai important - pe aspiraţii de a trăi într-o Europă stabilă, prosperă şi reunită”, a spus Iurie Leancă.

Premierul interimar a menţionat că este necesar să pornim de la ideea fundamentală că integrarea europeană nu este o opţiune, ci o necesitate şi un imperativ pentru Republica Moldova. „Este o decizie conştientă, pornind de la faptul că ţările membre ale UE au demonstrat că sistemul pe care îşi bazează construcţia politică, economică şi socială, serveşte în primul rând omul simplu, cetăţeanul de rând”, a spus Iurie Leancă. Prim-ministrul interimar şi-a exprimat convingerea că actuala criză politică va fi depăşită prin eforturi conjugate şi responsabilitatea asumată a clasei politice din Republica Moldova.

În perioada 18-26 la Chişinău şi Tiraspol vor fi organizate evenimente şi activităţi cu ocazia Zilei Europei, care se sărbătoreşte oficial pe 9 mai.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.