La un an de la votare, Legea cu privire la asigurarea egalităţii, numită şi Legea antidiscriminare, este parţial funcţională. Juristul Nadejda Hriptievschi, de la Centrul de Resurse Juridice, a declarat pentru IPN că, pentru funcţionarea deplină a legii, este necesară crearea Consiliului pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi asigurarea egalităţii.
Consiliul urma să fie instituit până la 1 ianuarie curent. Din componenţa de 5 membri, deocamdată au fost selectaţi doar 2, de către o comisie parlamentară instituită în aceste scopuri.
„Legea nu este funcţională, o porţiune foarte mică a legii funcţionează acum. Ca o lege să înceapă a funcţiona este necesar ca lumea să cunoască despre ea, aceasta este sarcina primordială a consiliului. La fel, consiliul este acel organ care trebuie să înceapă o serie de activităţi care să prevină şi să combată fenomenul discriminării”, a spus Nadejda Hriptievschi.
Scopul legii nu este doar să ofere susţinere victimelor discriminării, dar şi să prevină fenomenul. Nadejda Hriptievschi susţine că şi pentru judecători acest domeniu este unul nou. Astfel, unul din obiectivele consiliului este să creeze un mecanism intermediar. Adică consiliul, primind o plângere, mai uşor poate identifica dacă este sau nu discriminare, este sau nu contravenţie. „Oamenii nu ştiu cum să demonstreze că sunt discriminaţi. Nu ştiu cum să meargă în instanţă”, a spus reprezentantul Centrului de Resurse Juridice.
În Moldova, potrivit sondajelor, există foarte mulţi oameni discriminaţi, însă aceştia nu ştiu cum să acţioneze şi aici ar interveni consiliul, a mai spus Nadejda Hriptievschi.
Solicitat de IPN, preşedintele comisiei parlamentare pentru selectarea membrilor consiliului, Stella Jantuan, a spus că va fi anunţat un nou concurs şi, în câteva săptămâni, comisia va propune Parlamentului persoanele selectate.
Legea cu privire la asigurarea egalităţii a fost votată în mai 2012 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie curent.