La un an de la adoptarea legii, parcuri IT în Republica Moldova nu au fost create

La un an de la aprobarea Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informației, asemenea parcuri, în Republica Moldova, nu au fost create. Potrivit autorităților, aplicarea acestei legi a fost reținută de necesitatea modificării legislației conexe la Legea respectivă. Într-un răspuns la o solicitare a Agenţiei de presa IPN, Ministerul Economiei și Infrastructurii menționează că lansarea acestui proces va avea loc în cel mai scurt timp, în cadrul unui eveniment public dedicat, iar data și locul evenimentului se precizează.

Potrivit procedurii de creare a parcului pentru tehnologia informației, acesta se creează în baza unei hotărâri de Guvern, la propunerea ministerului de ramură. Respectiv, cererile sunt recepționate și procesate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Legea prevede depunerea de către solicitant a unei cereri privind crearea parcului, în care să fie indicate obiectivele și domeniile de activitate desfășurate în parc. La cerere se anexează copiile de pe actele de constituire ale persoanei juridice sau fizice care inițiază crearea parcului și un studiu de fezabilitate. În urma examinării cererii, Ministerul Economiei și Infrastructurii va prezenta Guvernului proiectul hotărârii de Guvern de creare a parcului IT și a regulamentelor de organizare și funcționare a Administrației parcului, precum și de înregistrare a rezidenților parcului.

Cât ține de înregistrarea rezidenților parcului, aceasta se efectuează de către administrația acestuia, în conformitate cu Regulamentul de înregistrare a rezidenților parcului, care va fi aprobat de Guvern și în care vor fi indicate în mod expres și exhaustiv procedura și cerințele de înregistrare, precum și modelul contractului privind desfășurarea activității în parc. Compania înregistrată în calitate de rezident al parcului va încheia cu administrația Parcului un contract privind desfășurarea activității sale și va fi introdusă în Registrul de evidentă a rezidenților parcului.

Elementul cheie al Legii menţionate îl constituie implementarea modelului inovativ de impozitare pentru rezidenții parcurilor IT, prin aplicarea unui impozit unic în mărime de 7%. În cadrul Parcurilor IT, pot fi realizate mai multe genuri de activitate, legate în mod special de elaborarea de programe, care pot fi desfășurate în cadrul IT parcurilor. Printre acestea se numără activități de realizare a soft-ului la comandă, activități de editare a jocurilor de calculator, activități de editare a altor produse software, activități de management a mijloacelor de calcul etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.