Ţările Parteneriatului Estic (PE) sunt importante pentru Uniunea Europeană, iar la summitul de Riga se va demonstra acest lucru, a declarat raportorul Parlamentului European pentru revizuirea Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene, Eduard Kukan, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
Oficialul european a adăugat că UE a urgentat modificarea politicii de vecinătate ca rezultat al evenimentelor din Ucraina, care au debutat cu anexarea Crimeei. Fiind întrebat dacă UE este responsabilă pentru situaţia creată, acesta a răspuns că da, UE are partea sa de vină. „Politica noastră de vecinătate ar fi trebuit să fie mai realistă, mai cu picioarele pe pământ, ar fi trebuit să vedem lumea aşa cum este, nu aşa cum ne dorim să fie. Ambiţioasă, dar în mod realist”, a subliniat Eduard Kukan.
Raportorul european a subliniat că UE îşi doreşte o cooperare bună cu partenerii estici, iar cel mai important cuvânt din noul raport al politicii de vecinătate va fi diferenţiere. „Asta înseamnă că ţările de la graniţa noastră estică sunt diferite şi îşi doresc să se implice în mod diferit în relaţia cu UE. Unele dintre ele se văd în viitor membre ale UE. Altele sunt interesate doar în cooperare economică. UE va pregăti instrumente pentru fiecare caz în parte. Ar trebui să încercăm să stabilim cu aceste ţări (Armenia, Azerbaijan şi Belarus) acorduri sectoriale. Aceasta va fi cea mai importanta diferenţă faţă de politica actuală de vecinătate”, a spus oficialul.
Eduard Kukan a mai spus că UE a învăţat că lucrurile evoluează foarte rapid şi că va trebui să fie mai flexibilă pentru a reacţiona corect, la timp, corespunzător. „O diferenţiere mai mare, o mai mare flexibilitate şi o mai mare vizibilitate a UE, căci ni se spune că în anumite ţări, cum este Moldova, de exemplu, este necesar să le spunem oamenilor obişnuiţi că UE le aduce beneficii. Faptul că moldovenii pot călători acum fără vize a fost foarte bine primit de către cetăţeni”, adăugat oficialul.
La summitul de la Riga, din 21-22 mai, se va stabili o agendă pentru a aprecia evoluţiile care au avut loc de la summitul de la Vilnius, din noiembrie 2013, şi până acum. Potrivit lui Eduard Kukan, ceea ce este complicat pentru UE este să ia decizia cea mai echilibrată, dar în opinia acestuia este important să se discute acum despre o posibilă integrare europeană în viitor. Trebuie făcută şi distincţia clară între politicile de extindere şi parteneriat, care nu sunt unul şi acelaşi lucru.
Eduard Kukan crede că este prematur pentru Moldova, Ucraina şi Georgia să devină membre ale UE, pentru că trebuie să îndeplinească toate criteriile prevăzute în tratatele europene. UE a învăţat din greşelile trecutului, când a acceptat ţări pe criterii politice. Acceptarea României şi Bulgariei în UE a fost o mare greşeala, iar UE nu vrea să o mai repete.