La Strada: Organele statului eşuează în protecţia copiilor victime

Organele de drept şi cele de protecţie socială eşuează la capitolul protecţia copiilor victime ale violenţei şi exploatării sexuale. Constatarea aparţine experţilor Centrului Internaţional „La Strada”, care, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, au adus mai multe exemple de injustiţie faţă de copii. Experţii au tras un semnal de alarmă referitor la faptul că lipsa de reacţie sau abordarea formală în cazurile de abuz asupra copiilor este caracteristică tuturor instituţiilor statului abilitate să intervină.

Avocatul „La Strada”, Natalia Bayram, a relatat cazul mai multor minori cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani care au fost supuşi exploatării sexuale. Bănuitul a reuşit să părăsească teritoriul ţării, după ce instanţa a respins demersul procurorilor şi avocaţilor apărării, eliberându-l din arest. Aceasta chiar dacă bănuitul are antecedente penale nestinse privind infracţiuni similare şi există probe care demonstrează că inculpatul, inclusiv în timp ce s-a aflat în arest preventiv, telefona de după gratii victimele pentru a le constrânge să îşi schimbe declaraţiile. Chiar dacă avocaţii apărării au prezentat toate probele şi instanţa ierarhic superioară a anulat decizia de eliberare a bărbatului din izolator, acesta a reuşit să părăsească teritoriul Republicii Moldova prin segmentul transnistrean având cetăţenia statului ucrainean.

„Cel mai grav e că în societate se creează percepţia că după astfel de infracţiuni se poate scăpa basma curată. Pentru crearea unei justiţii echitabile, cu o abordare centrată pe copilul-victimă, nu este nevoie de bani, ci doar de atitudine sensibilă din partea justiţiabililor”, a declarat Natalia Bayram.

Un alt caz prezentat de avocatul Ana Nani are în vizor pe un copil de 7 ani, aflat în grija bunicii. Minorul a fost agresat în repetate rânduri de către profesoara sa de clasele primare, care este şi managerul instituţiei de învăţământ. „Deşi există constatarea medicului ce confirmă leziunile în zona feţei însoţite de sângerări, recent, procurorul s-a răzgândit şi a dispus clasarea procesului penal. Chiar dacă de la momentul depunerii primelor sesizări a trecut mai mult de şapte luni, până în acest moment copilul nu are acte de identitate, iar profesoara îşi continuă activitatea în continuare. Mai mult decât atât, în privinţa acesteia nu au fost întreprinse niciun fel de acţiuni”, a spus Ana Nani.

Potrivit avocatului, inacţiunile atât ale organelor de drept, cât şi a celor centrale şi de profil, care au fost sesizate pe marginea acestui caz, demonstrează indiferenţa autorităţilor faţă de cazurile în care sunt implicaţi copiii, în special din familii vulnerabile.

  • natalia bayram despre justitie.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.