Istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru este de părere că drumul componentelor Blocului ACUM, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, se îndepărtează tot mai mult. Totodată, din ce în ce mai des se aude despre o scindare în Partidul Democrat, iar o majoritate tot mai consistentă urmează să cadă în brațele președintelui Igor Dodon. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, istoricul declară că, în aceste condiții, singurii care privesc cu încredere dincolo de pragul anului care se încheie par a fi cei din Partidul Socialiștilor, care domină azi și Parlamentul, Președinția, Guvernul și capitala, transmite IPN.
Referindu-se la datele unui sondaj recent, Gheorghe Cojocaru menționează că datele acestuia relevă faptul că liderii a trei formațiuni, Blocul ACUM, PDM și PSRM, se plasează într-o ierarhie a preferințelor electorale. În opinia sa, acest fapt sugerează că în alegerile prezidențiale de anul viitor bătălia decisivă, dacă nu se vor produce unele surprize ieșite din comun, se va da tot între cei trei. Iar într-o finală, între Maia Sandu și Igor Dodon.
Istoricul crede că surprizele pot veni de oriunde. „Și de pe stânga, și de pe dreapta scenei politice, mai ales că spre acest sfârșit de an au apărut noi proiecte politice, civice și s-au conturat anumite tendințe de regrupare a forțelor de orientare românească. Timpul va arăta cât de sustenabile sunt aceste proiecte, dar nu este exclus că anume aceste mișcări sau altele, care încă nu sunt vizibile, după cum și consilierii de campanie să-l fi determinat pe președintele Dodon să-și anunțe cu un an înainte candidatura la prezidențialele de anul viitor. Și fără acest anunț era clar ca bună ziua că anume el va fi candidatul socialiștilor la președinție”, opinează Gheorghe Cojocaru.
În opinia sa, înainte de prezidențialele de anul viitor, nu-i exclus ca Maia Sandu și Andrei Năstase să se confrunte pentru un mandat de deputat pe circumscripția uninominală Hâncești. Deși este puțin probabil ca o asemenea eventuală competiție să contribuie la consolidarea relațiilor între cele două partide și între cei doi lideri. Potrivit istoricului, forța celor două formațiuni și a Blocului ACUM în ansamblu stă în unitatea, și nu în „splendida” lor izolare sau confruntare, iar sfârșitul de an este o ocazie și pentru oamenii politici pentru ca să lase în urmă cele rele și să pășească în noul an cu cele bune.