În campania electorală şi în ziua alegerilor, la linia fierbinte iniţiată de Centrul pentru Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) au telefonat peste 150 de cetăţeni moldoveni atât din ţară, cât şi de peste hotare. Cele mai multe întrebări şi sesizări s-au referit la persoane decedate sau plecate peste hotare care se regăseau în listele electorale. Întrebări frecvente au vizat şi actele în baza cărora poate fi exercitat dreptul la vot. Acordarea asistenţei juridice prin intermediul liniei fierbinţi a fost lansată în cadrul unei iniţiative pentru alegeri prezidenţiale transparente, lansate de CAPC, Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ) şi Ziarul de Gardă.
În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, preşedinte Centrului, Galina Bostan, a menţionat că la scrutinul actual, numărul celor care au apelat la linia fierbinte este mai mic decât la alegerile parlamentare din 2014. Potrivit ei, aceasta se explică prin faptul că în acest an Comisia Electorală Centrală a lansat o linie fierbinte similară, dar şi pentru că finanţările pentru promovarea liniei CAPC au fost reduse de 2-3 ori.
„Toate încălcările pe care noi le-am sesizat la această linie telefonică fierbinte au fost transmise mai departe pentru a fi contabilizate de către observatorii Promo-LEX, pentru a fi investigate mai departe de Centrul de Investigaţii Jurnalistice sau de Ziarul de Gardă”, a declarat Galina Bostan.
Preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menţionat că în acest scrutin cetăţenii au dat dovadă de mai puţin activism decât la alegerile precedente. Potrivit ei, una dintre cele mai grave probleme depistate în perioada pre-electorală şi în ziua scrutinului a fost îngrădirea accesului la informaţia de interes public. Cornelia Cozonac a spus că CEC a interzis publicarea locului de muncă al persoanelor care fac donaţii partidelor politice şi astfel jurnaliştii nu au putut face investigaţii şi scoate la iveală legăturile dintre donatori şi candidaţii la prezidenţiale.
În plus, Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi-a propus să studieze listele de subscripţie înaintate de către pretendenţii la prezidenţiale la CEC, dar aşa şi nu au avut acces la acestea. „Eu consider că este de fapt o încălcare gravă a drepturilor jurnaliştilor, un atac la libertatea presei şi la democraţie pentru că într-un stat democratic informaţia de interes public este deschisă cetăţenilor. Or, în campania electorală această informaţie este foarte importantă pentru alegătorii care trebuie să ia o decizie corectă atunci când îşi dă votul pentru un candidat sau altul”, a spus Cornelia Cozonac.
În cadrul iniţiativei a fost elaborat şi un ghid pentru mass-media referitor la drepturile jurnaliştilor în cadrul campaniei electorale.