În scrutinul pentru alegerea primarilor și consilierilor de toate nivelurile, candidații trebuie să vorbească despre politici concrete legate de problemele de zi cu zi ale cetățenilor și mai puțin despre lucruri generale. De această opinie este expertul în politici publice Ștefan Gligor. În opinia lui, acest lucru nu se întâmplă în municipiul Chișinău. Potrivit lui, principalii doi candidați, cel al Partidului Socialiștilor și cel al blocului ACUM lansează mesaje generale pentru alegători, transmite IPN.
Expertul susține că în municipiul Chișinău s-au înregistrat în cursa pentru funcția de primar politicieni de nivel național, cu un message box național. În opinia lui, cei mai cunoscuți doi candidați, cel al Partidului Socialiștilor și cel al blocului ACUM, au o abordare mai mult generală decât particulară. „Eu mi-aș fi dorit să văd discuții la subiect”, a menționat Ștefan Gligor.
Potrivit lui, alegerile locale au un alt specific decât cele naționale și în acest scrutin candidații trebuie să vorbească de politici concrete legate de problemele de zi cu zi ale cetățenilor. „Republica Moldova este un stat în ruine, un stat afectat de o criză demografică gravă, afectat de moartea clinică a satului, fiind o țară agrară și în momentul în care alegi administrația publică locală vrei să vezi care sunt soluțiile, să vezi oameni vizionari care se bat pentru funcția de primar, consilier local nu de dragul ego-ului personal, dar de dragul soluționării problemelor”, a declarat Ștefan Gligor.
Jurnalistul Nicolae Negru este de părere că actualmente nu există o viziune clară, un proiect despre cum trebuie să arate orașul Chișinău. Despre candidați, Nicolae Negru spune că sunt mulți candidați unioniști și de dreapta care ar putea atrage, la acest scrutin, mai mulți alegători pasivi și într-un fel să reducă mult șansele reprezentantului socialiștilor de a câștiga Primăria din primul tur.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, atrage atenția că pentru ziua alegerilor este instituită „ziua tăcerii” și nu poate fi făcută agitație electorală și publicitate electorală, cu excepția panourilor care erau amplasate anterior. „Zilele tăcerii sunt un standard internațional, inclusiv care este promovat și de Comisia de la Veneția, numită „Comisie pentru democrație prin drept” a Consiliului Europei. Scopul acestei zile este anume pentru a da alegătorului o limită de liniște, pentru ca acesta să-și poată aranja toate lucrurile în capul său și să decidă fără emoții pentru cine își va da votul”, a menționat Maxim Lebedinschi.
Alegerile locale generale vor avea loc pe 20 octombrie.