La produse alimentare preţurile au crescut, iar la legume s-au redus
În luna iulie, faţă de luna iunie, preţurile la produsele alimentare s-au majorat cu 0,3 la sută, iar la mărfuri nealimentare s-au majorat cu 0,1 la sută. Totodată, la unele legume, preţurile au înregistrat o descreştere a preţurilor, arată datele oferite de Biroul Naţional de Statistică, transmite Info-Prim Neo.
Astfel, au crescut preţurile la carne, preparate şi conserve din carne – cu 1,1%. La carnea de porc preţurile s-au majorat cu 2,1%, la carne de bovine şi de pasăre – cu câte 1,8%. Preţul la slănină neprelucrată s-a majorat cu 2,3%, smântână şi frişcă – cu 1,9%, legume proaspete – cu 4,5%, inclusiv ceapă uscată – cu 54,9%, morcov – cu 8,9%, castraveţi – cu 1,5%.
Totodată, în iulie au scăzut preţurile la cartofi – cu 11,7%, vinete – cu 21,2%, roşii – cu 16,3%, ardei graşi – cu 14,0%, sfeclă roşie – cu 8,6%, pepeni verzi şi galbeni – cu 7,8%, usturoi – cu 2,7%, ciuperci proaspete – cu 1,2%, ouă dietetice – cu 1,1%, gaz din butelii – cu 1,4% şi carburanţi – cu 0,6%.
Tot în luna trecută au crescut preţurile la mărfurile nealimentare. Astfel, preţurile la sandale pentru dame au crescut cu 0,7%, costume, pantaloni pentru copii – cu câte 0,5%, confecţii pentru copii, articole de menaj din ţesături, obiecte de călătorie şi galanterie, alte obiecte de igienă personală, materiale de construcţie – cu câte 0,3% şi ţigări – cu 2,4%.
Şi la serviciile prestate populaţiei, în luna iulie faţă de iunie 2012, a fost înregistrată o majorare a tarifelor medii lunare la serviciile transportului feroviar internaţional – cu 1,7%, educaţie şi învăţământ – cu 0,2% şi serviciile legate de alimentaţia publică – cu 0,1%.