La Orhei a fost inaugurată o staţie de epurare a apelor uzate

O nouă staţie de epurare a apelor, care va oferi servicii îmbunătăţite de canalizare pentru circa 40 de mii de persoane, a fost inaugurată în raionul Orhei. Stația foloseşte tehnologia zonelor umede, care implică costuri de întreţinere şi exploatare mai mici decât tehnologiile tradiţionale. Proiectul a costat 5,5 milioane de dolari americani, o parte din bani fiind alocaţi de Banca Mondială, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Mondiale, noua staţie de epurare a apelor uzate este printre primele staţii de acest tip din Europa şi este proiectată cu o capacitate suficientă pentru a epura toate apele uzate generate de oraşul Orhei şi la niveluri de eficienţă conforme cerinţelor UE. „Eficienţa energetică sporită şi emisiile reduse ale staţiei vor însemna costuri reduse de exploatare şi întreţinere pentru oraş şi vor genera economii care pot fi direcţionate spre alte necesităţi municipale”, a declarat directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Ucraina, Moldova şi Belarus, Qimiao Fan, prezent la inaugurare.

Staţia a fost construită din grantul pentru dezvoltare regională şi protecţie socială,  finanţat de Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Ecologic Naţional. Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în 1992, peste un miliard de dolari SUA au fost alocaţi pentru 49 de operaţiuni la nivel de ţară. În prezent portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active, angajamentele totale constituind 205,7 milioane dolari SUA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.