Consiliul Consultativ al Misiunii EUBAM salută eforturile cu privire la deschiderea Punctului de trecere a frontierei Palanca - Maiaki-Udobnoe, recent construit. Agențiile de frontieră și serviciile vamale din Republica Moldova și Ucraina au fost încurajate să beneficieze de această oportunitate și să valorifice pe deplin acest model pentru a asigura fluidizarea și siguranța traficului transfrontalier. Declarațiile au fost făcute după a 32-a reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii EUBAM, care a avut loc joi, 27 iunie, la Odesa, transmite IPN.
În cadrul ședinței a fost discutat progresul Misiunii de Asistență la Frontieră a Uniunii Europene în Moldova și Ucraina în implementarea mandatului curent, în perioada noiembrie 2018-mai 2019. Șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, a declarat într-o conferință de presă că evoluțiile semnificative realizate de serviciile partenere, cu sprijinul Misiunii, au fost apreciate atât la nivel național, cât și la nivel internațional. „Deschiderea primului punct de trecere la frontiera moldo-ucraineană, construit special pentru desfășurarea controlului comun, noile inițiative în domeniul măsurilor de consolidare a încrederii. De asemenea, și înființarea Grupului analitic regional inter-instituțional în scopul evaluării riscurilor și amenințărilor din regiunea Odesa ne conferă încrederea că vom continua împreună această activitate complexă, dar atât de importantă și plină de satisfacții și vom extinde lista de realizări”, a notat Slawomir Pichor.
Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că EUBAM este un partener esențial pentru autoritățile competente din Republica Moldova și Ucraina. Acesta a înregistrat progrese în toate cele trei domenii ale mandatului său, prin acordarea sprijinului tehnic în cadrul procesului de reglementare transnistreană, implementarea conceptului UE de management integrat al frontierelor, de-a lungul frontierei moldo-ucrainene, și susținerea agențiilor de aplicare a legii în lupta împotriva criminalității transfrontaliere. „În viitor EUBAM va continua să ofere asistență partenerilor pentru a progresa în continuare în implementarea controlului comun la frontieră, urmând exemplele anterioare de succes în stabilirea punctelor comune de trecere a frontierei. În acest sens, scopul final, este de a oferi mai mult confort, mai multă siguranță cetățenilor și agenților economici”, a mai spus ambasadorul.
Șeful Direcției pentru cooperare, Delegația Uniunii Europene în Ucraina, Stefan Schleuning, a evidențiat rolul important al EUBAM în cadrul acțiunilor UE de implementare a conceptului de management integrat al frontierelor în Republica Moldova și Ucraina. „Inaugurarea punctului de trecere a frontierei Palanca - Maiaki-Udobnoe, construit cu sprijinul financiar al UE, este un exemplu recent și concret al unor astfel de acțiuni de succes. Acest punct modern de trecere a frontierei va asigura fluidizarea și siguranța traficului transfrontalier. Iată de ce deplinul angajament în vederea implementării în continuare a conceptului de management integrat al frontierelor trebuie asigurat de către toate părțile implicate", a mai spus oficialul.
Misiunea Uniunii Europene de Asistența la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a fost lansată în 2005 și promovează controlul la frontieră, normele și practicile vamale care corespund standardelor UE, răspunzând necesităților ambelor țări partenere. Activitățile EUBAM promovează dezvoltarea economică și consolidează securitatea în regiune. Misiunea este un organ consultativ, cu sediul la Odesa, Ucraina.