La nivel local se investeşte prost în domeniul tineretului, raport de monitorizare
Majoritatea activităţilor pentru tineret sunt lipsite de o abordare strategică şi nu oferă rezultate pe termen mediu sau lung. 30% din totalul activităţilor sunt culturale, iar 22% − sportive , în condiţiile în care există un buget aparte alocat pentru sport. Constatările au fost făcute în cadrul Clubului de Presă al societăţii civile, cu genericul „Cum implicăm tinerii de la sate? Realităţi şi posibilităţi”, transmite Info-Prim Neo.
„Monitorizarea a 13 centre de resurse pentru tineri demonstrează că la nivel local se investeşte foarte prost în domeniul tineretului, lipseşte o abordare strategică în lucruri utile şi sunt desfăşurate doar activităţi de o zi sau două, cu impact mic, iar beneficiari sunt trei-patru persoane. Cu siguranţă sportul reprezintă unul din domeniile importante ale ţării noastre, dar, ţinând cont că partea de buget este aparte în ceea ce ţine de tineret şi de sport, nu trebuie să confundăm activităţile de tineret cu cele sportive”, a declarat Eduard Mihalaş, membru al Consiliului Naţional al Tinerilor din Moldova.
Datele monitorizării arată că o bună parte din banii alocaţi pentru centrele de resurse pentru tineri, destinaţi activităţilor de tineret, sunt valorificaţi prin oferirea unor premii băneşti. O altă bună parte este îndreptată spre procurarea de suvenire şi flori. Investiţii în activităţi de tineret sunt puţine.
„Autorităţile locale nu cunosc ce înseamnă politici de tineret. Există o percepţie greşită privind tinerii din comunităţi, ei sunt văzuţi ca o problemă, ca a cincea roată la căruţă. În cazul în care există în localitate un specialist în problemele tineretului, atunci în localitatea respectivă sunt desfăşurate activităţi pentru tineret. Dacă această persoană lipseşte, administraţia locală nu îşi pune problema de a desfăşura activităţi pentru tineret”, a remarcat Eduard Mihalaş.
Proiectul „Monitorizarea şi evaluarea bugetelor APL pe domeniul tineret” este implementat de către Consiliul Naţional al Tineretului în perioada mai 2011-mai 2012, fiind susţinut financiar de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi Balkan Trust for Democracy, în cadrul proiectului Fondului German Marshall al SUA.