Vizitatorii Muzeului Național de Istorie al Moldovei au posibilitatea să vadă expoziția „Sub Cer Străin. Locuitorii Lituaniei în lagărele și în locurile de exil din URSS. Anii1940-1958”, inaugurată marți, 17 octombrie, cu sprijinul Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova. Cele 20 de standuri, amenajate după principiul tematic, reflectă cele mai diferite aspecte ale existenței cotidiene a deportaților și deținuților politici: alimente, îmbrăcăminte, credință etc., transmite IPN.
Documentele și fotografiile expuse povestesc despre organizarea deportărilor, despre arestări cu substrat politic, despre viața persoanelor deportate și a deținuților politici, despre condițiile de muncă și de trai. Dramatismul imaginilor, scrisorilor, documentelor legate de condițiile în care se aflau deținuții politici este accentuat de motivele sârmei ghimpate care se repetă obsesiv pe standuri. În prezenta expoziție sunt etalate multe materiale vizuale noi, care nu au fost expuse anterior: fotografii, documente, file de scrisori și de jurnale intime, desene. Vizitatorii vor putea vedea și scene fotografiate în taină: declanșarea deportărilor, adunarea victimelor, închiderea lor în biserica catolică a fostei parohii din satul Juknaičiai.
În cadrul evenimentului de inaugurare, directorul Muzeului, Eugen Sava, a declarat că acest vernisaj este un fenomen, deoarece, indiferent de faptul că au trecut zeci de ani de la cele întâmplate, memoria trebuie să fie vitală, mai ales pentru generațiile tinere, care trebuie să cunoască ceea ce s-a întâmplat ani în urmă.
Prezent la eveniment, viceministrul educației, culturii și cercetării, Gheorghe Postică, a remarcat că această expoziție inedită este dedicată unor pagini tragice din istoria popoarelor fostei URSS, și anume pagini tragice din istoria poporului lituanian. Oficialul a spus că au fost perioade în care subiectul deportărilor, care au afectat sute de mii de oameni, era tabu, însă actualele clasele politice au condamnat acele evenimente tragice.
Ministrul-consilier al Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova, Andrej Didenko, a menționat că la mijlocul secolului trecut atât Moldova, cât și Lituania, au trecut prin mai multe valuri de deportări, care au afectat sute de mii de oameni. Potrivit lui, toate aceste evenimente răscolesc și până în prezent amintirile strașnice ale unui trecut neîndepărtat. În iunie 1940, după ce Lituania a fost ocupată de către Uniunea Sovietică, au început deportările și represiunile pe întreg teritoriul al Lituaniei, care afectat toate păturile sociale. Andrej Didenko a mai spus că Lituania, ca rezultat al ocupației, a pierdut 800 de mii de oameni, dintre care 300 de mii au trecut prin închisori și lagăre.
Scopul expoziției este de a relata cetățenilor despre crimele comise de regimul totalitar sovietic pe teritoriul Lituaniei. Au fost utilizate documente și materiale din fondurile Muzeului Victimelor Genocidului, Arhivei Speciale și Arhivei Centrale de Stat ale Lituaniei din Vilnius, Muzeului National Lituanian, Muzeului deportărilor, exilării și rezistenţei din Kaunas, Muzeului „Alka” al regiunii Žemaitia și Muzeului regional din Tauragė.
Expoziția a fost prezentată în premieră la 21 iunie 2011, la o serată în Parlamentul Europei, cu genericul: „Prezentul și trecutul, puse față în față”, manifestarea fiind consacrată aniversării a 70-a a începutului deportărilor din Lituania. Ulterior, expoziția a fost prezentată în Polonia, Franța, Marea Britanie, în mai multe orașe și instituții din Lituania.
Expoziția la Muzeul Național de Istorie al Moldovei poate fi vizitată până pe 31 octombrie.