Două evenimente se desfăşoară între 5 şi 8 noiembrie la Moldexpo – expoziţia internaţională Shops&Restaurants, ediţia a şasea, iar în cadrul ei şi Campionatul Gastronomic Internaţional, transmite IPN
Viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a menţionat, într-o conferinţă de presă, că va fi promovată arta culinară moldovenească, originalitatea şi gustul deosebit al produselor moldoveneşti. „Aceste expoziţii s-au afirmat drept platformă de dialog în procesul de elaborare şi implementare a normelor de reglementare în formarea profesională, dezvoltarea unei oferte corespunzătoare cerinţelor actuale şi de perspectivă pentru piaţa forţei de muncă în acest domeniu”, a spus oficialul.
Preşedintele Asociaţiei Culinarilor Catering Moldova, Elena Cobanu, a precizat că la campionatul Gastronomic Internaţional, ajuns la a patra ediţie, vor participa bucătari şi cofetari din 11 ţări. Ei îşi vor demonstra măiestria în arta gastronomică, vor concura pentru marele premiu. „La ediţiile anterioare bucătarii şi cofetari noştri s-au bucurat de mare apreciere. Sperăm că şi la această ediţie vor evolua cu succes. În afară de acesta, vom desfăşura un concurs pentru cel mai bun student bucătar şi ea mai bună şcoală de bucătari din Moldova”, a spus Elena Cobanu.
Directorul Moldexpo, Arcadie Andronic, a menţionat că în ultimii ani comerţul şi alimentaţia publică au devenit unele din cele mai dinamice sectoare, ceea ce a dus la dezvoltarea pieţei de echipamente, instalaţii de refrigerare şi accesorii pentru pentru restaurante, baruri, cafenele. Ultimele noutăţi vor fi prezentate în cadrul expoziţiei Shops& Restaurants 2013.
Pentru specialiştii în domeniu, dar şi pentru vizitatori, pe tot parcursul Campionatului Gastronomic Internaţional vor fi organizate degustări de produse şi instruiri, întâlniri cu vestiţi bucătari din ţările participante şi de la Organizaţia Mondială a Bucătarilor (Moldova este membru al acestei organizaţii). În data de 8 noiembrie va avea loc un show al maeştrilor bucătari din Uzbekistan. Aceştia vor pregăti 500 de porţii de bucate tradiţionale, care vor putea fi degustate de vizitatori.